Vision

Ge socialtjänsten förändrat uppdrag att arbeta förebyggande - det motverkar kriminalitet

Dela

Regeringen har idag meddelat att ett antal statliga myndigheter får i sin instruktion att delta i det myndighetsgemensamma arbetet mot grov och organiserad brottlighet. Vision saknar dock mer satsningar på socialtjänsten än vad regeringen hittills har presenterat för att förebygga att personer hamnar i social utsatthet som kan leda till kriminella handlingar.

Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision
Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision

Socialtjänsten har hög kompetens att tillsammans med framförallt skola, förskola och polis förebygga social utsatthet och kriminalitet. Men då behöver socialtjänsten ha ett tydligare uppdrag att prioritera det förebyggande arbetet och säkerställas resurser för detta.

- Tyvärr vet vi att det förebyggande arbetet ofta prioriteras ner i kärvare ekonomiska tider vilket slår tillbaka i accelererad social utsatthet, ökad kriminalitet och högre kostnader på sikt för hela samhället. Stora delar av socialtjänstens resurser läggs i dag på omfattande utredning och dokumentation. En del av dessa resurser kan istället frigöras till att snabbt fånga upp personer och tillhandahålla insatser som gör skillnad, det är dags för ett paradigmskifte inom socialtjänsten, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Visions uppmaning till regeringen och dess särskilda utredare Margareta Winberg är att:

  • förtydliga lagstiftningen kring socialtjänstens förebyggande uppdrag
  • säkerställa att kommunerna har resurser för att prioritera det förebyggande sociala arbetet
  • lagstifta om att alla kommuner ska tillhandahålla vissa sociala insatser utan föregående utredning och behovsbedömning
  • förbättra förutsättningarna till samverkan mellan skola, polis och socialtjänst genom att lätta på sekretessregler och inrätta sociala insatsgrupper

För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn 070- 746 21 24.

Kontakter

Bilder

Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision
Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision
Ladda ned bild

Om

Vision
VisionVisions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i privata företag, kommuner, regioner och kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden. Våra 199 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipoliskt obundna och ingår i TCO.

Följ Vision

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vision

Hörby kommun riskerar 75 000 kronor i vite om inte arbetsmiljöarbetet förbättras10.3.2020 16:34:09 CETPressmeddelande

I dag kom Arbetsmiljöverket med sitt svar på fackens anmälan om brister i arbetsmiljöarbetet i Hörby kommun. Efter myndighetens inspektion i kommunen den 27 februari ställs nu krav på arbetsgivaren att förbättra arbetet med att säkerställa en god arbetsmiljö. Om kommunen inte åtgärdar de brister som Arbetsmiljöverket kräver senast den 1 juni riskerar man att få betala ett vite på 75 000 kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum