Linköpings kommunLinköpings kommun

Gemensamma servicetjänster förändras

Dela
Norrköpings och Linköpings kommuner har gemensamt drivit ett lönecenter och ett upphandlingscenter som servat båda kommunerna. Servicecentren har varit organiserade i ett samägt kommunalförbund. Det här kommer att förändras från och med årsskiftet enligt ett framtaget förslag.

Syftet med de gemensamma servicecentren var en högre effektivitet, vilket inte har kunnat uppnås. Kommunerna har av olika skäl inte kunnat ge det gemensamma kommunalförbundet rätt förutsättningar som man från början hade planerat. Till exempel har Upphandlingscenter inte haft möjlighet att ta ett helhetsansvar för hela inköpsprocessen.

– Utmaningarna som våra två kommuner står inför skiljer sig åt och kräver olika typer av politiska inriktningar. Framför allt används upphandlingar som ett strategiskt styrmedel inom ett antal viktiga områden för kommunerna, vilket gör att behoven ser olika ut. Därför väljer vi nu en annan inriktning för hur de här funktionerna organiseras, även om samarbetet mellan kommunerna fortsätter, säger Niklas Borg, kommunstyrelsens ordförande (M) i Linköping.

En stark samverkan mellan de båda kommunerna är nödvändig, då Linköpings och Norrköpings kommuner tillsammans är motorerna i regionens utveckling. Exempelvis behövs gränsöverskridande samverkan inom frågor som rör kompetensförsörjning, infrastruktursatsningar, universitetsfrågor och näringslivsutveckling. Dessutom finns det en gemensam organisation uppbyggd kring räddningstjänsten i Östra Götaland.

– Vi har under åren lärt oss mycket tack vare det samarbete som vi har haft med Linköping och de erfarenheterna tar vi med oss framåt. Mycket har fungerat bra men vi har framförallt i upphandlingsfrågor haft olika behov och närheten till verksamheten har varit viktig. Att detta läggs ner påverkar inte våra övriga samarbeten, säger Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande (S) i Norrköping.

Inriktningen är att upphandlingsfunktionen återgår till respektive kommun. Det leder i sin tur till att kommunalförbundet blir en alltför omfattande och kostsam organisation för att enbart omfatta ett lönecenter. Därför föreslås att Kommunalförbundet 4:e storstadsregionen läggs ned och ersätts med andra samverkansformer mellan kommunerna. Samtliga medarbetare kommer att erbjudas anställning i någon av kommunerna.

Både Linköping och Norrköping kommer att bilda upphandlingsfunktioner inom respektive kommuns organisation.

Lönecenter övergår till Norrköpings kommun, men Linköpings kommun avtalar samtidigt om att köpa all lön- och personaladministration från Norrköpings kommun under en omställningsperiod på tre år. Om dessa beslut fattas av kommunfullmäktige i respektive kommun är inriktningen att verksamheten i förbundet övergår till kommunerna från och med årsskiftet 2020.

Kontakter

Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande Norrköping


lars.stjernkvist@norrkoping.se, 070527 26 27

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye