RF/SISU

Gemensamt arbete för att hitta bästa organiseringen av Svensk Antidoping

Dela
Arbetet med analys av världsantidopingkoden och organisering av Svensk Antidoping intensifieras. Samverkan med regeringen, Sveriges olympiska kommitté, SOK, representanter från specialidrottsförbund och före detta aktiva elitidrottare, inleds för att under 2020 leda fram till beslut om hur arbetet mot doping organiseras för bästa effekt och samtidigt säkerställa att världsantidopingkoden följs.

Den 7 november beslutade World anti-doping agency, WADA, att ny världsantidopingkod ska träda i kraft den 1 januari 2021. Det innebär nya regler för hur dopingarbetet ska bedrivas och organiseras för att godkännas av WADA.

Organiseringen av antidopingverksamheten, med Riksidrottsförbundet som nationell antidopingorganisation, har diskuterats utifrån oberoende och eventuell risk för intressekonflikter.

– Idrottens trovärdighet bygger på en övertygelse om att den som tävlar gör det enligt reglerna och att den som överträder reglerna bestraffas på lika villkor, oavsett vem idrottaren är eller var förseelsen inträffar. Givetvis ska Sverige följa den nya världsantidopingkoden, och det kräver att vi tillsammans slår våra kloka huvuden ihop, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Analys och förslag till organisering ska planeras att presenteras för Riksidrottsstyrelsen under våren 2020. Eftersom idrottsrörelsens årsmöte, Riksidrottsmötet, inte infaller förrän maj 2021 kommer troligen en extra stämma att hållas i samband med Riksidrottsforum i Norrköping den 7 till 8 november 2020.

– Sverige har en historia av att vara föregångare och pådrivare i arbetet mot doping nationellt och internationellt. För att behålla trovärdigheten för arbetet måste vi säkerställa att den organisation som beslutas ska gälla i Sverige från 2021 både är bäst organiserad för att utföra antidopingarbetet och följer världsantidopingkoden, säger Åke Andrén Sandberg, ordförande Dopingkommissionen.

På torsdag den 5 december besöker WADA:s generaldirektör Olivier Niggli Sverige och deltar som huvudtalare under ett seminarium om antidoping som arrangeras av Dopingkommissionens medicinska råd.

Här finns mer information om seminariet och länk till anmälan för deltagande.

För mer information kontakta

Åke Andrén Sandberg
Ordförande Dopingkommissionen
070-222 15 77

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Kontakter

Bilder

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 71 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum