Linköpings kommun

Gemensamt initiativ ska stärka klimatarbetet i Linköping

Dela

Idag undertecknade Linköpings kommun, Region Östergötland och sju stora företag verksamma i Linköping ett nytt Linköpingsinitiativ. Syftet är att tillsammans minska utsläppen av koldioxid för att nå klimatmålet.

Handslag för Linköpingsinitiativet. Foto: Göran Billeson.
Handslag för Linköpingsinitiativet. Foto: Göran Billeson.

– Att det lokala näringslivet är delaktiga i arbetet med energieffektivisering och utfasning av fossila bränslen är en förutsättning för att vi ska nå klimatmålet. Vi är glada att flera av våra stora företag vill vara med och bidra till ett koldioxidneutralt Linköping 2025, säger Kristina Edlund (S).

– Linköpingsinitiativet ska vara en aktiv och trovärdig röst i det regionala och nationella klimatarbetet. Nätverket ska även fungera som en plattform för lärande och erfarenhetsutbyte, fortsätter miljökommunalråd Rebecka Hovenberg (MP).

– Samverkan med näringslivet och andra aktörer är avgörande för att vi ska kunna ha framgång i det långsiktiga arbetet med att ta ansvar för dagens och framtidens klimat- och miljöutmaningar. En annan avgörande framgångsfaktor är bred politisk samverkan och långsiktighet kring övergripande handlingsstrategier och gemensamma klimat- och miljömål, säger kommunalråd Paul Lindvall (M).

Förutom Region Östergötland och Tekniska verken är det sex stora företag som deltar i Linköpingsinitiativet: Arla Foods, Cloetta, Ericsson, HKScan Sweden, LECA Sverige och Saab. Det är stora, elintensiva verksamheter vars insatser kan göra skillnad för Linköping.

– Saab jobbar såväl globalt som lokalt med olika effektiviseringsprojekt för att minska utsläpp av växthusgaser och kostnader, allt ifrån övergång till förnybara energikällor och bränslen till att optimera användning av resurser och lokaler. Vi tycker därför att det är av största vikt att delta i Linköpingsinitiativet och bidra till kommunens klimatmål, säger Kjell Johnsson, Platschef, Saab Tannefors.

– För oss på HKScan är arbetet med hållbarhet väldigt viktigt. Bland annat arbetar vi aktivt med att fasa ut fossila bränslen och bli mer energieffektiva på våra produktionsanläggningar. Något som vi är väldigt stolta över är att vi har gått över till grön el på våra produktionsanläggningar. Sedan 2012 är vi medlemmar i Hagainiativet och för oss var det en självklarhet att delta i Linköpingsintiativet. På anläggningen i Linköping har vi gått över från oljebaserad ånga till förnybar ånga, vilket beräknas minska klimatpåverkan med ca 1000 ton CO2 per år – det motsvarar 25 varv runt jorden för en lastbil med släp, säger Carl Johan Ström, teknisk chef på HKScan.

De som deltar i Linköpingsinitiativet åtar sig att minska utsläppen av koldioxid i relativa eller absoluta tal. De ska även göra en årlig uppföljning av det samlade klimatarbetet.Linköpings kommun ansvarar för samordning och administration av nätverket under perioden 2018-2019.

Läs mer om koldioxidneutralt Linköping 2025

Kontaktuppgifter:

Linköpings kommun
Kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S), telefon: 072-240 07 40
Kommunalråd Rebecka Hovenberg (MP) telefon: 070-362 62 40
Kommunalråd Paul Lindvall (M), telefon: 070-211 44 82

Region Östergötland
Mats E Persson, miljö- och säkerhetschef, telefon: 072-21 93 595

Arla Foods AB
Claus Hansen, Site director, telefon: 072-163 01 59

Cloetta AB
Karin Svärd, fabrikschef, telefon 013-28 50 00 (växel)

Ericsson AB
Jonas Fredén Head of Global ICT Center Linköping Site Engineering IT & Test Environment, telefon: 010-71 15 727

HKScan Sweden AB
HKScan mediajour, telefon: 08-72 58 510

Leca Sverige AB
Bengt Johansson, platschef, telefon: 013-24 24 19

Saab AB
Ulrika Hakfelt, Environmental Director Business Area Aeronautics, telefon: 013-18 12 73

Tekniska verken AB
Per Everhill, ansvarig Public Affairs, telefon: 013-20 83 08

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Bilder

Handslag för Linköpingsinitiativet. Foto: Göran Billeson.
Handslag för Linköpingsinitiativet. Foto: Göran Billeson.
Ladda ned bild
Representanter för Linköpings kommun, Region Östergötland och de sju företag som är med i Linköpingsinitiativet. Foto: Göran Billeson.
Representanter för Linköpings kommun, Region Östergötland och de sju företag som är med i Linköpingsinitiativet. Foto: Göran Billeson.
Ladda ned bild
Nina Ekelund, Hagainitiativet, var inbjuden talare när Linköpingsinitiativet undertecknades. Foto: Göran Billeson.
Nina Ekelund, Hagainitiativet, var inbjuden talare när Linköpingsinitiativet undertecknades. Foto: Göran Billeson.
Ladda ned bild

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 158 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum