Örnsköldsviks Kommun

Gemensamt medborgarlöfte för ökad trygghet

Dela

Samsyn och gemensamma prioriteringar ligger till grund för ett medborgarlöfte där Örnsköldsviks kommun och den lokala polismyndigheten fokuserar på ökad trygghet och brottsförebyggande insatser.

Resecentrum är en av de platser som särskilt prioriteras genom medborgarlöftet.
Resecentrum är en av de platser som särskilt prioriteras genom medborgarlöftet.

Örnsköldsviks kommun och Lokalpolisområde norra Ångermanland har kommit överens om ett gemensamt medborgarlöfte som syftar till att öka tryggheten såväl i Örnsköldsviks centrum som på landsbygden. Polisen har fått indikationer som visar på upplevd otrygghet i centrum, fler anmälda brott och olämpliga trafikbeteenden. En utveckling som polisen och kommunen tillsammans vill stävja genom samsyn och ett samordnat arbete.

Medborgarlöftet som gäller till och med 2022 har undertecknats av lokalpolisområdeschef Dick Danielsson och kommunstyrelsens ordförande Per Nylén.

– Örnsköldsviks kommun har under en lång tid placerat sig högt i rankingen av de tryggaste kommunerna i landet. Vi är angelägna att de som bor och besöker kommunen även fortsättningsvis ska känna sig trygga. Därför förnyar vi nu vårt medborgarlöfte tillsammans med polisen och sätter gemensamt fokus på brottsförebyggande och trygghetsstärkande insatser, säger Per Nylén, kommunstyrelsens ordförande Örnsköldsvik.

Medborgarlöftets mål
Genom prioriteringar via medborgarlöftet ska polisen och kommunen tillsammans:

  • uppnå ökad trygghet i centrum, området runt rondellplan och resecentrum ska särskilt prioriteras
  • uppnå ökad trafiksäkerhet i centrum och på landsbygd
  • uppnå en utvecklad och förfinad samverkan.

Hur det konkreta arbetet ska utformas och vilka insatser som blir aktuella kommer polisen och kommunen att samråda kring i det lokala brottsförebyggande rådet Brå. Redan nu står dock klart att polisen kommer att bedriva fotpatrullering i centrum och jobba med trafiksäkerhetsarbete inom hela lokalpolisområdet.

– Polisen har tillsammans med Örnsköldsviks kommun en nära samverkan i många olika pågående projekt för att förebygga brott och skapa trygghet i vår kommun. Med detta medborgarlöfte vill vi stärka och utveckla det brottsförebyggande arbetet. Samarbetet ska utgå från den gemensamma lägesbilden och ett gemensamt ansvarstagande gällande trygghetsfrågorna i centrum samt trafiksäkerhetsarbete inom kommunen, säger Dick Danielsson, lokalpolisområdeschef.

Arbetet utifrån löftet kommer att följas upp genom statistik, medarbetardialog och en medborgarundersökning. Den sistnämnda blir en uppföljning av den trygghetsundersökning som nu är på väg att skickas ut till kommuninvånarna. Löpande uppföljning kommer att ske vid sammanträden i Brå Örnsköldsvik. Löftet sträcker sig fram till december 2022 med möjlighet till revidering under pågående arbete.

Nyckelord

Kontakter

Per Nylén (S) kommunstyrelsens ordförande 0660 – 881 57
Dick Danielsson, lokalpolisområdeschef, 010 – 568 08 71

Bilder

Resecentrum är en av de platser som särskilt prioriteras genom medborgarlöftet.
Resecentrum är en av de platser som särskilt prioriteras genom medborgarlöftet.
Ladda ned bild

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum