Svenska kyrkan

Gemensamt tack till påve Franciskus i Rom

Dela

Onsdagen den 14 juni träffar ärkebiskop Antje Jackelén och biskop Anders Arborelius påve Franciskus i Rom för att gemensamt tacka för påvens engagemang och närvaro i Lund och Malmö i höstas.

På onsdag tackar biskop Anders Arborelius och ärkebiskop Antje Jackelén påve Franciskus för engagemang och närvaro i Lund och Malmö i höstas. Foto: Mikael Stjernberg
 

Ärkebiskop Antje Jackelén och biskopen för Stockholms katolska stift, den blivande kardinalen Anders Arborelius, möter påve Franciskus i samband med generalaudiensen kl. 10.30 onsdagen den 14 juni. Då kommer Svenska kyrkan tillsammans med Stockholms katolska stift att tacka påve Franciskus för engagemang och närvaro i Lund och Malmö under det gemensamma luthersk-katolska uppmärksammandet av reformationsminnet i höstas.

Antje Jackelén och Anders Arborelius överlämnar tillsammans ett minne till påven i form av en ikon gjord av Lars Gerdmar – en av Nordens mest kända ikonmålare, som också kommer att närvara vid överlämnandet. Ikonen är målad speciellt för påve Franciskus. Ikonens motiv är den helige Franciskus av Assisi, ett helgon som lyfte fram naturens och djurens betydelse och för vilken solidaritet med de minsta i samhället var viktigt.

– Den helige Franciskus har genom sin kärlek till den fattige Kristus, till de fattiga och till skapelsen blivit en nyckelfigur i den ekumeniska dialogen, säger biskop Anders Arborelius.

Det var den 31 oktober förra året som påven tillsammans med ledningen för Lutherska världsförbundet besökte Sverige med anledning av att katoliker och lutheraner tillsammans uppmärksammade 500-års minnet av reformationen. Det historiska mötet, med temat Från konflikt till gemenskap: Tillsammans i hoppet, var frukten av en flera decennier lång dialogprocess mellan Vatikanen och Lutherska världsförbundet. Under mötet uppmärksammandes fem ekumeniska imperativ som man nu arbetar med runt om i världen för att förverkliga

– Den internationellt mycket uppmärksammade Joint Commemoration i Lund fortsätter att bära frukt: tacksamhet, hopp, och uppgörelse med fördomar och splittring. Energin från Lund inspirerar lutheraner och katoliker i hela världen att fortsätta vägen från konflikt till gemenskap, säger ärkebiskop Antje Jackelén. 

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Nya avsnitt i ärkebiskopens podcast13.2.2019 07:43:56Pressmeddelande

En rabbin, en tidigare partiledare och en docent i filosofi – det är några av vinterns gäster i ärkebiskop Antje Jackeléns podcast "Prata till punkt med ärkebiskopen". Sammanlagt är fyra avsnitt inplanerade i februari och mars, det första finns nu tillgängligt i vanliga poddkanaler. Det är ett samtal med författaren och samhällsdebattören Anders Wijkman om hur viktigt civilsamhället är i klimatfrågan, att det behövs en reformation av ekonomin, och om den svårfångade balansen mellan hot och hopp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum