Svenska kyrkan

Gemensamt tack till påve Franciskus idag

Dela

VATIKANEN, ITALIEN. Idag träffade Svenska kyrkans ärkebiskop, Antje Jackelén, och biskopen för Stockholms katolska stift, Anders Arborelius, påve Franciskus i Rom för att tacka för påvens engagemang och närvaro i Lund och Malmö i höstas då katoliker och lutheraner tillsammans uppmärksammade 500-års minnet av reformationen.

Ärkebiskop Antje Jackelén och biskop Anders Arborelius tillsammans med påve Franciskus i Rom idag.
 

– Det vi idag har gjort tillsammans är en tydlig fortsättning av det gemensamma engagemang som byggdes i Lund och Malmö. Energin från Lund fortsätter att verka lokalt och internationellt, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Vid generalaudiensen på Petersplatsen i förmiddags överlämnade biskoparna tillsammans en ikon målad speciellt för påve Franciskus. Ikonens motiv är den helige Franciskus av Assisi, ett helgon som lyfte fram naturens och djurens betydelse och för vilken solidaritet med de minsta i samhället var viktigt. Ikonen är gjord av Lars Gerdmar, en av Nordens mest kända ikonmålare, och som också var med vid överlämnandet idag.

– I tacksamhet för påvens närvaro i Sverige vid det ekumeniska mötet ville vi överlämna en gemensam gåva. Ikonen med den helige Franciskus är en tydlig enhetsgest, säger biskop Anders Arborelius.

Det var den 31 oktober förra året som påve Franciskus tillsammans med ledningen för Lutherska världsförbundet besökte Sverige med anledning av det gemensamma luthersk-katolska uppmärksammandet av reformationsminnet. 

Webbtv-klipp: ”Ärkebiskopen besökte påven i Rom”

Pressfoto 
Foton från dagens audiens kan köpas via Vatikanens presstjänst.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum