Järfälla Kommun

Genomförd kartläggning visar vägen mot tryggare bostadsområden

Dela

Tre bostadsområden i Järfälla har kartlagts utifrån ett trygghetsperspektiv. Nu ska konkreta åtgärder bidra till att minska brottsligheten och öka tryggheten i respektive område. Insatsen ingår som en del i kommunens 77-punktsprogram för ökad trygghet i Järfälla.

Sångvägen i Jakobsberg är ett av områdena som kartlagts och nu har föreslagna åtgärder.
Sångvägen i Jakobsberg är ett av områdena som kartlagts och nu har föreslagna åtgärder.

Genom så kallade trygghetsbesiktningar, analys av relevant statistik och djupintervjuer med nyckelpersoner* har en rad förslag på åtgärder tagits fram.

– Kartläggningen innebär att vi nu har ett faktabaserat underlag på vad som krävs för att vi ska kunna få trygga och trivsamma områden igen. Vi fortsätter att prioritera insatser för ett tryggare Järfälla, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande.

Bland förslagen på åtgärder nämns:

  • stärka renhållningen av offentliga ytor och gemensamma utrymmen,
  • hög närvaro av människor i området med hjälp av olika aktiviteter,
  • fortsätta att prioritera åtgärder mot olovlig andrahandsuthyrning,
  • stärka och prioritera trygghetsinsatser i områdena,
  • stärka samverkan mellan aktörer i områdena.

Kartläggningen visar på behov när det gäller till exempel städning, underhåll, säkerhet, information och belysning i områdena. Kommunens bostadsbolag Järfällahus, som äger merparten av fastigheterna i de aktuella områdena, har nyligen ställt om sin organisation för att kunna fokusera på trivsel och trygghet i och omkring sina fastigheter samt på service till sina hyresgäster.

– Med den förändring av organisationen vi nu gjort inom Järfällahus har vi möjlighet att möta de behov vi ser i kartläggningen. Vi kommer de närmsta åren bland annat satsa mycket på renovering och underhåll av våra hus och gårdsmiljöer. Vi vill skapa trygga och trivsamma bostadsområden för våra hyresgäster, säger Björn Lindfors (M), ordförande i Järfällahus AB.

Kartläggningen avser tre bostadsområden i Järfälla, varav två av dem idag är med på Polisens lista över utsatta områden. De tre aktuella områdena är:

  • Sångvägen i Jakobsberg
  • Söderhöjden/Tallbohov i Jakobsberg
  • Termovägen i Kallhäll

* Representanter från kommunen, Polisen, fastighetsägare, centrumägare, trafikförvaltningen (SL) trygghetsresurser, trafikutövare och medborgare.

Nyckelord

Kontakter

Emma Feldman (M)Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd.

Presskontakt: John Backvid, 070-002 49 59.

Tel:070-002 49 59

Björn Lindfors (M)Ordförande Järfällahus AB

Presskontakt: John Backvid 070-002 49 59

Tel:070-002 49 59

Bilder

Sångvägen i Jakobsberg är ett av områdena som kartlagts och nu har föreslagna åtgärder.
Sångvägen i Jakobsberg är ett av områdena som kartlagts och nu har föreslagna åtgärder.
Ladda ned bild

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

 

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommmun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

 

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum