Region Örebro län

Genomgången av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Dela

Nu är den genomgång klar där Region Örebro län har granskat hur de överblivna doserna vid inledningen av vaccineringen har använts. Genomgången visar att ett mindre antal doser, några tiotal, givits till personer utanför bestämd prioriteringsordning. Anledningen till det har varit ambitionen att varje dos ska tas tillvara, samtidigt som det inledningsvis saknades rutiner för hur dessa överblivna doser med kort hållbarhet snabbt skulle kunna ges till personer inom prioriteringsordningen. Sedan dess har rutiner tagits fram för detta.

- Inledningsvis visste vi inte att vi skulle kunna få ut extra doser, så vi hade inte rutiner på plats för att hantera detta, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Örebro län.

Styrgruppens riktlinje har följts
-
Vaccineringspersonalen har då gjort sitt allra bästa och följt styrgruppens riktlinje om att alla doser ska användas. Ingen droppe vaccin ska förfaras. I detta skede vaccinerade man fler vård-och omsorgspersonal samt personal på sjukhusen. Man har också ringt in äldre personer som har funnits i närheten och som har kunnat komma till vaccineringen med mycket kort varsel. I enstaka fall har man inte lyckats, och då har man under tidspress, med ett vaccin med mycket kort hållbarhet, gett vaccin till andra personer. Alternativet hade varit att kassera doserna.

Trygga och säkra rutiner finns nu
-
Sedan några veckor tillbaka finns nu säkra och trygga rutiner för att man snabbt ska kunna ringa in personer inom rätt prioriteringsordning för dessa enstaka doser som blir kvar vid dagens slut.

Inga oegentligheter har förekommit
Jonas Claesson poängterar att genomgången har visat att inga systematiska oegentligheter har förekommit.
- Vi fokuserar nu i stället på att fortsätta vaccineringen så snabbt som möjligt utifrån det vaccin vi tilldelas. Vi känner oss samtidigt trygga med att vi har infört bra rutiner för de extra doser som blir kvar vid dagens slut.

Fram till vecka åtta har 15 550 personer i Örebro län fått sin första dos och 5784 har också fått sin andra dos.

Kontakt:
Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Örebro län, tel. 076-6959323

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum