Einar Mattsson

Genomtänkt, förfinad och blomstrande utemiljö i Vårberg

Dela

I utkanten av Stockholm i Vårberg ligger den lugna och avskilda gatan Ängsholmsgränd. Här har Einar Mattsson just färdigställt innergårdarna som upprustats för ökad trivsel, trygghet och hållbarhet.

Längs huvudgatan ligger trevåningshöga längor med stora innergårdar mellan husen. Husen är byggda av och ägs av Einar Mattsson sedan 1968. Förra året åtgärdades fasad och balkonger utvändigt och lägenheterna invändigt. Därefter var det dags att förbättra utemiljön. Nu har områdets alla fem gårdar omsorgsfullt renoverats med fokus på trygghet och ännu mer trivsel. Innergårdarna har fått nya lekställningar, fler grillplatser och en ny boulebana mitt i området. 

‒ Vi har skapat flera nya grönytor och tre nya lekplatser liksom nya rabatter med lång blomningstid, buskar med goda ätbara bär samt flera nya träd, bland annat ett exotiskt robinia-träd, berättar Johanna Karlsson, chef för Utemiljö-gruppen.

Även belysningen har setts över och kompletterats med nya stora lekvänliga lampor. Belysningen är viktig för att skapa trygghet i området. Genom att sätta in bänkar som har ett varmt ljus om kvällarna har vi kombinerat trygghet och funktion.

Tusentals vårblommor i gräsmattan

‒ Under den här gräsmattan har vi planterat tusentals lökar som kommer att bli ett vackert blickfång när våren kommer, berättar Johanna Karlsson, chef för Utemiljögruppen, engagerat och pekar på en stor grönyta.

Nu pågår insamlandet av alla löven i området. Löven läggs i pallkragar och blandas med EM, ett ekologiskt nedbrytbart medel som innehåller mikroorganismer, mjölksyrebakterier, jäst och andra välgörande bakterier. När löven blivit jord, läggs den ut i kvarterets rabatter. 

Här finns också Ornäsbjörkar planterade. De har inget pollen (frömjöl) och är därför ett träd som allergiker tycker om. Vid portarna blommar nävor, nyplanterade rhododendron står redo med knoppar för nästa års blomning och vackra ormbunkar är placerade i snygg formation i rabatterna.

Enkelt vardagsliv
För att göra det enkelt för boende att slänga skräp och återvinna förpackningar har sophanteringen samlats till ett par större miljöstationer med kärl för många olika typer av avfall. De gamla cykelställen har ersatts med moderna och nya ställ, anpassade för dagens cyklar och lås. Parkeringsplatserna har breddats och är nu anpassade efter dagens bilar.

En grön oas
Det är lätt att förstå att hyresgäster som vuxit upp här gärna flyttar tillbaka hit med sina egna familjer. Denna gröna oas med nyrenoverade lägenheter och gårdar med närheten till tunnelbanan är verkligen ett smycke i Einar Mattssons fastighetsbestånd.

Nyckelord

Bilder

Om

Einar Mattsson-koncernen har varit verksam på Stockholms fastighetsmarknad sedan 1935.
De andra verksamheterna i koncernen utgörs av projektutveckling, fastighetsförvaltning, bygg och övriga investeringar.
Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

"Energi- och teknikfrågorna är viktiga för att nå hållbarhetsmålen inom fastighetsområdet" — fredagsporträttet med Mikael Zivkovic27.11.2020 10:12:24 CETBlogginlägg

I dagens fredagsporträtt möter du den rutinerade och kunnige teknikchefen som alltid ler och som sällan ger korta svar. Han vill att du ska förstå. Med sitt team tar han hundratals fastigheter in i framtidens tekniska lösningar för att bättre kunna styra och anpassa husen för ett trevligare inomhusklimat för alla boende. Alltid med långsiktigheten i fokus. Denne Finspångs-bördiga man har ett stort intresse för fotboll och vill gärna göra film med Killing-gänget.

”Einar Mattsson har ett grundmurat gott rykte som arbetsgivare och som bostadsbyggare” — fredagsporträttet med Bror Ekblom20.11.2020 10:00:00 CETBlogginlägg

Idag möter vi Bror Ekblom, en erfaren och kunnig man i sina bästa år. Bror axlar den tunga rollen som projektutvecklare med allt vad det innebär. Han är en uppskattad kollega och är med sin trygga framtoning ett stöd för yngre kollegor. Här får vi veta mer om projektutveckling, vem hans bästa kvinnliga förebild är och vad vi behöver göra för att imponera på honom.

Funktionell daglig verksamhet i Vårberg19.11.2020 08:00:00 CETNyheter

Alla människor har inte möjlighet att skapa egen försörjning och sysselsättning. Stadsdelsnämnderna i Stockholms kommun har därför i uppdrag att kunna stödja ett antal individer med så kallad daglig verksamhet, LSS. Här anpassas sysselsättningen utifrån individens önskemål. Det kan handla om att någon vill lära sig öva på sociala kontakter, någon annan att lära sig hantverk och annat som både stimulerar våra sinnen och kan underlätta vardagen. I Vårberg finns numera en verksamhet, "AlliHop dagliga verksamheter" i Einar Mattssons lokaler på Ängsholmsgränd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum