Norrköpings kommun

Genuin omsorg sägs upp efter avtalsbrott

Dela

Det privata hemtjänstföretaget Genuin omsorg, som utfört hemtjänst på uppdrag av Norrköpings kommun, har brutit mot avtalet och sägs nu upp efter en utredning.

Norrköpings kommun påbörjade en granskning mot företaget då det fanns misstanke om att insatser för en hemtjänsttagare uteblivit. Granskningen visar att företagets tids- och insatsregistreringar, underlaget för utbetalningar och tidsloggar, har omfattande manuella korrigeringar. Korrigeringarna visar att tiderna har utökats i besök som gjorts först och sist i arbetspassen, vilket visar på en medveten systematik.

Utredningen visar att företaget systematiskt har manipulerat underlag för utbetalningar och därför fått utbetalt betydande belopp på felaktig grund. Det är allvarligt och därför kommer avtalet att sägas upp med omedelbar verkan samt att återbetalningskrav kan komma ställas.
Genuin omsorg inkom med ett skriftligt underlag som svar på den utredning som då var genomförd vilket inte förklarade de felaktigheter som granskningen visar. Granskningen av företaget kommer att fortsätta.

De hemtjänsttagare som har haft hemtjänst genom Genuin omsorg kontaktas under onsdagen för att övergå till den kommunala utföraren från och med i morgon, torsdag. Den kommunala utföraren är förberedd på att ta över hemtjänstuppdraget.
– Vi prioriterar våra brukare främst och de ska kunna känna sig trygga med att övergången mellan hemtjänstutförare kommer att ske smidigt. Våra kommunala utförare står redo att ta över uppdraget redan i morgon bitti. Hemtjänsttagarna kommer sedan att få möjlighet att välja annan utförare, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör.

Utredningen har hitintills inte visat att någon hemtjänsttagare lidit skada, bristerna är av ekonomisk karaktär. För att säkerställa att ingen hemtjänsttagare har drabbats kommer samtliga att få en ny bedömning av sitt behov.
– Det som framkommit i utredningen är mycket allvarligt. Det viktigaste nu är att säkerställa att alla hemtjänsttagare får den omvårdnad de har rätt till och att kommunen går ekonomiskt skadelös ur det hela. Oavsett om man väljer kommunal hemtjänst eller hemtjänst från privat regi så ska man kunna känna sig lugn i att man får god omsorg, säger Olle Vikmång, ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Kontakt:
Magnus Johansson
Titel: vård- och omsorgsdirektör
Telefon: 073-020 23 00

Olle Vikmång
Titel: ordförande i vård- och omsorgsnämnden
Telefon: 070-687 15 38

________________________________________
Avsändare: Fanny Miles, presskommunikatör
Telefon: 072-584 55 69

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum