Umeå kommunUmeå kommun

Genusjubel på Kvinnohistoriskt museum

Dela
Under 2017 och 2018 kommer genusstudier vid Umeå Universitet att uppmärksammas genom olika evenemang under namnet genusjubel. Den 5 oktober firas genusjubel på Kvinnohistoriskt museum där fyra doktorander från Genusforskarskolan vid Umeå centrum för genusstudier ger publiken rykande färsk forskning!

På scenen möter vi Linda Arnell (Institutionen för socialt arbete), Johanna Jers (Juridiskt forum), Emelie Kristoffersson och Ida Linander (Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin).

- Vi har väntat på ett tillfälle för att tillsammans med UCGS få presentera ny genusforskning på museet. Det är fantastiskt roligt att det händer nu. Den 5 oktober blir det fyra kortare föreläsningar med tid för frågor, säger Maria Perstedt, museichef på Kvinnohistoriskt museum.

Tid: 18.00 – 19.30 torsdag 5 oktober
Plats: Kvinnohistoriskt museum
Fri entré
Doktorandföreläsningarna är ett samarbete med Umeå centrum för genusstudier och Genusforskarskolan

 

Mer om doktoranderna:

Linda Arnell: Våldets känsloregler – Om tjejers ilska, utagerande och våld

Linda forskar om tjejers användning av utagerande handlingar och våld. Studien bygger på intervjuer med professionella och med tjejer som har erfarenheter av att använda utagerande handlingar och våld. I kvällens presentation kommer Linda tala om hur känslor ges betydelse i tjejernas berättelser om våld – för vad är egentligen okej att känna och för vem?

Johanna JersHur kan rätten vara ett instrument för att nå jämställdhet?

Färre kvinnor än män innehar höga positioner i samhället idag. Kan detta förändras med hjälp av rättsliga instrument? Johanna Jers forskar om bolagsstyrelser, och utifrån sina studier kommer hon att presentera några aktiva rättsliga åtgärder som finns att tillgå för att öka andelen kvinnor i bolagsstyrelser och på andra höga positioner i samhället.

Emelie Kristoffersson: "Man har en stor fördel som man" - Läkarstudenter berättar om sina erfarenheter av klinisk praktik

Emelie forskar om studieklimatet på läkarprogrammet och i sin forskning har hon intervjuat läkarstudenter om deras erfarenheter under den kliniska praktiken. Under kvällen kommer hon att lyfta fram några av de erfarenheter av handledning, bemötande och hierarkier som studenterna beskriver och diskutera hur normer kring kön och bilden av den ideala läkaren avspeglar sig i studenternas berättelser.

Ida Linander”Det var som att jag skulle passa in i en kategori” – erfarenheter av att möta den transspecifika vården.

Idas avhandling handlar om transpersoners erfarenheter av vård och hälsa och under sitt arbete har Ida intervjuat 14 personer från hela landet. Under kvällens samtal kommer fokus ligga på erfarenheter av att möta den transspecifika vården och den utredning som föregår tillgång till könsbekräftande vård. Samtalet berör bland annat hur normer kring könsidentitet och könsuttryck påverkar vägen fram till vårdinsatser och ett par förslag på förändringar.

Läs mer om genusjubel här: 
http://www.ucgs.umu.se/genusjubel/

Kontakt:
Maria Hedberg
Kommunikatör Kvinnohistoriskt museum
070-390 11 78
maria.hedberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Kvinnohistoriskt museum invigdes 22 november 2014 och är det första kvinnohistoriska museet i Sverige.

Kvinnohistoriskt museum diskuterar föreställningar om kön och makt, identitet och historia. En plats för reaktion, aktion, skratt och debatt. Vi vill ge nya perspektiv på det förflutna, belysa samtiden, för att tillsammans forma framtiden. Museet har fri entré till utställningar och program.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye