Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Genusperspektiv på våldsbejakande extremism

Dela

Kunskap om genusperspektivet inom våldsbejakande extremistiska miljöer är viktigt att ha med sig i det förebyggande arbetet. Genom att veta mer om maskulinitets- och femininitetsnormer kan vi bättre förstå rörelsernas utveckling, inre dynamik, tjejers och killars vägar in i miljöerna, samt arbeta förebyggande.

ung och extrem hemsidan
ung och extrem hemsidan

Idag, 30 september 2016, rapporterar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) arbetet med uppdraget kring genusperspektiv på våldsbejakande extremism.

MUCF har tillsammans med tre skribenter, som alla har bred kunskap om de olika extremismmiljöerna, tagit fram tre kunskapsrapporter som beskriver genus- och ungdomsperspektivet inom den våldsbejakande vänsterextrema och högerextrema miljön samt inom den våldsbejakande islamistiska extremismmiljön. Myndigheten har också tagit fram skriften Främmande är skrämmande som lyfter ungas egna röster om våldsbejakande extremism, samt producerat tre podcasts där de tre skribenterna samtalar om sina respektive kunskapssammanställningar.

– Kunskap om genusperspektivet är viktig eftersom vi ser att extremismmiljöerna anspelar på olika ideal för killar och tjejer och vi ser att konstruktioner av manlighet och kvinnlighet har betydelse för våldsbejakande extremism. Lika viktigt som ett genusperspektiv är ungdomsperspektivet. Genom att lyssna till unga kan organisationer och offentliga verksamheter utforma bättre förebyggande insatser riktade till unga, säger Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Här hittar du rapporterna och mer information om våldsförebyggande arbete och arbete mot extremism:http://www.mucf.se/arbete-mot-extremism

Vill du veta mer om vad vi har på gång? 
Du kan prenumerera på våra pressmeddelanden: http://www.mucf.se/prenumerera-pa-vara-pressmeddelanden 
Du kan prenumerera på våra nyhetsbrev: http://www.mucf.se/nyhetsbrev

Presskontakt på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor är Kinna Brundin tf kommunikationschef som nås via e-post:  kinna.brundin@mucf.se eller  mobiltelefon 070-663 39 18. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

ung och extrem hemsidan
ung och extrem hemsidan
Ladda ned bild
Lena Nyberg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors generaldirektör.
Lena Nyberg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors generaldirektör.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Stoppa allt våld mot barn och unga!11.10.2017 08:29Pressmeddelande

Alla barn och unga har rätt till en vardag utan våld. För att stärka den rätten samlas 100 deltagare från kommuner och andra organisationer till en regional konferens i Karlstad den 12 oktober. Arrangörer är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Länsstyrelsen Värmland och Barnombudsmannen. Deltagarna kommer från Arvika, Degerfors, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Karlstad, Kristinehamn, Sunne och Säffle kommun.

Sveriges största uppföljning av lokal ungdomspolitik startar i veckan2.10.2017 00:01Pressmeddelande

Den här veckan går startskottet för ungdomsenkäten Lupp, lokal uppföljning av ungdomspolitiken som är en av de största ungdomsundersökningarna i Sverige. I år är det 25 kommuner som gör enkäten, totalt är det 177 kommuner som gjort Lupp och cirka 100 som gör den löpande. Nu kommer tusentals unga svara på frågor om situationen i skolan, möjligheter till arbete och inflytande i kommunen. Men även kring sin hälsa, trygghet och fritid samt hur de ser på framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum