Spanska Turistbyrån

Geoparker i Spanien

Dela

Att besöka en geopark är något mer än att njuta av naturen. Geoparker är inte bara naturområden med vackra landskap, det är även platser som avslöjar naturens historia.

Landskap i Aínsa, Huesca, Sobrarbe-Pyrenéerna Geopark.
Landskap i Aínsa, Huesca, Sobrarbe-Pyrenéerna Geopark.

Spanien är det andra landet i världen med flest geoparker. Hela femton spanska geoparker tillhör UNESCOs Global Geoparks Network. Geoparker har ett mycket speciellt geologiskt arv och målet är att bevara denna naturliga skatt, studera den och sprida kunskapen. Inom dessa territorier finns det strategier för en hållbar ekonomisk utveckling som främjar invånarnas samarbete i utvecklingen av geotourism.

Låt oss upptäcka några av geoparkerna för att se vad de har att erbjuda oss!

(Vänster) Zumaia, Baskien © Ryan Magsino. (Höger) Landskap i Timanfaya Nationalpark © Andrés Nieto Porras.

BASKISKA KUSTENS GEOPARK, ZUMAIA (BASKIEN)

Flyschlagren på den baskiska kusten i kommunerna Zumaria, Deba och Mutriku har hela 60 miljoner års historia. Dessa 13 kilometer fantastiska klippor och sedimentära stenar är av stort intresse för geologer för att studera förhistoriska perioder som t.ex utrotning av dinosaurerna. Stranden Itzurun i Zumaia är en av de bästa platserna för att se flysch och härifrån går båtturer där du kan skåda detta fenomen från havet i solnedgången, en oförglömlig upplevelse! Här ligger även ett intressant besökscentrum. 

LANZAROTE OCH CHINIJOÖARNAS GEOPARK, KANARIEÖARNA

En ö av berg som skapats av eld och extraordinära vulkaniska landskap. Ett besök i Timanfaya National Park är en annorlunda upplevelse med en rundtur i vulkanen Timanfaya, du kan även njuta av mat tillredd över lava. Tinajo är en stad med många geologiska sevärdheter som El Cuervo Volcano, Montaña Colorada och Caldera Blanca, alla med lätta vandringsleder. Inverkan av vulkanisk aktivitet kan ses överallt på ön, även på kusten med stränder som Papagayo (i söder) och ovanliga platser som den gröna sjön, Charco de Los Clicos eller Lago Verde. Ett annat unikt landskap finns i La Geria, där bönderna har anpassat vinodlingstekniken till den vulkaniska terrängen.

SOBRARBE-PYRENÉERNA GEOPARK, HUESCA (ARAGON)

Denna Geopark erbjuder en resa genom bergen, här kan du se gamla glaciärer och besöka stora grottor bland kanjoner och raviner. Det finns många vandrings- och cykelvägar där du kan utforska de spektakulära landskapen. Det finns även utmärkta klättringsmöjligheter som Via Ferrata klättringsled bredvid Sorrosal vattenfall eller varför inte göra en geo-gruvtur i de gamla gruvorna i området. Besökscentrumet ligger i Aínsa. 

(Vänster) Hoyas de Guadix i Granada Geopark, Andalusien. (Höger) Linbana i Montserrat, Katalonien.(Vänster) Hoyas de Guadix i Granada Geopark, Andalusien. (Höger) Linbana i Montserrat, Katalonien.

GRANADA GEOPARK I ANDALUSIEN

I cirka fem miljoner år bildades det mesta av geoparkens territorium av ett stort flodsystem utan utmynning i havet, istället dränerades vattnet till en stor sjö. Under denna epok bildades stora sediment. Efter slutet av detta stadie har det nuvarande dräneringsnätverket (med utmynning i havet) genererat det fantastiska landskap av badlands som vi kan se idag. Människor har också lämnat spår i landskapet såsom grotthus inhuggna i bergen, tidiga föregångare till dagens bioklimatiska hem. Det finns många sådana att skåda i den närliggande staden Guadix. 

KATALONIEN CENTRAL GEOPARK

Kataloniens centrum var en gång i tiden en stor saltvattenbassäng och det var då för 36 miljoner år sedan som Pyrenéerna tog form. Vattnet avdunstade och lämnade ett vackert landskap som är en mosaik av kontraster och ett riktigt paradis för naturälskare. Berget Montserrat med sina märkliga rundade bergsformationer är en symbol för denna Geopark. Besök även de olika grottorna med viktiga förhistoriska och palentologiska fynd eller vandra och cykla på de många stigar som korsar parken. Ett annat sätt att njuta av parken är att utforska ”Wines of the Geopark”, en trevlig vinrutt där du besöker vingårdar med skyddad ursprungsbeteckning Pla de Bages.

VILLUERCAS-IBORES-JARA GEOPARK, CÁCERES (EXTREMADURA)

Detta landskap bildades för circa 300 miljoner år sedan. Klättra till den högsta punkten La Villucera och upplev en vidunderlig utsikt över bergskedjor, kullar och dalar. Vandra i täta ek- och kastanjeskogar med stor fågelfauna som kungsörn, pilgrimsfalk och örnuggla. Det naturliga värdet av denna geopark är sällsynt då den är hem till mer än 40 geologiska platser som sticker ut för sin palentologiska rikedom. Några spännande platser att besöka är: Marmitas de Gigante del Rio Ibor, en ravin skapad av vattenerosion där du kan bada och blockfälten i Peraleda de San Román, ett område med stora svampformade bergsformationer. 

Några andra vackra geoparker är Las Loras i Kastilien och León och Orígens i Lleida. Lär känna dem alla på Spain.info.

Läs bestämmelser för att resa tryggt på travelsafe.spain.info

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Landskap i Aínsa, Huesca, Sobrarbe-Pyrenéerna Geopark.
Landskap i Aínsa, Huesca, Sobrarbe-Pyrenéerna Geopark.
Ladda ned bild

Om

Spanska Turistbyrån
Spanska Turistbyrån
BOX 7634
103 94 Stockholm

http://www.spain.info/en/

Turespaña – Spaniens Institut för Turism är ett organ som fått i uppdrag av den spanska staten att marknadsföra Spanien som en turistdestination. Turespaña bedriver sin verksamhet genom ett nätverk av 33 strategiskt placerade turistbyråer runt om i världen som interagerar lokalt med resebranschens olika aktörer, opinionsbildare och resenärer.     

Spanska Turistbyrån i Stockholm, som är Turespañas kontor i Sverige, har till uppgift att bistå den  spanska turismsektorn genom marknadsföring av Spanien med hjälp av olika arrangemang som riktas till så väl verksamma inom resesektorn (presentationer, workshops, vidareutbildningar för agenter, deltagande i mässor mm) som till allmänheten (reklamkampanjer, aktiviteter i sociala medier och event), och genom analys och marknadsrapporter. För att stärka och positionera Spanien som resmål arbetar Spanska Turistbyrån även aktivt inom kommunikation och PR.

Följ Spanska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Spanska Turistbyrån

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum