Svenska kyrkan

​Gesten som räddar liv – Svenska kyrkan startar high five-skola

Dela

I samband med årets julkampanj ”Låt fler få fylla fem” lanserar Svenska kyrkans internationella arbete en high five-skola. Skolan ska inspirera människor runt om i landet att dela med sig av sin version av den populära hälsningsgesten och samtidigt bidra till insamlingen för att fler barn ska få fylla fem. Kampanjen pågår från första advent till den sista januari.

Libone Gubangca och Latita gör high five. Foto: Simon Stanford/IKON.
 

Var femte sekund dör ett barn som inte hunnit fylla fem år. Undernäring, infektioner och bristande omsorg är några av orsakerna till att barnadödligheten fortfarande är hög i många områden runt om i världen. Barn som får leva i trygghet med tillgång till mat, rent vatten, sjukvård och omsorg kan däremot klara sina kritiska första år.

– Julkampanjen ”Låt fler få fylla fem” sätter fokus på den pågående katastrof som alltför sällan uppmärksammas i medierna - barnadödligheten. I år lyfter vi exempel om barn som lever i utsatthet i Jordanien, Myanmar och Sydafrika,säger Erik Lysén, internationell chef för Svenska kyrkan.

#5för5 räddar liv 

Svenska kyrkan vill uppmuntra människor till att dela en high five på Instagram, Facebook eller Twitter i syfte att skapa uppmärksamhet för kampanjen. Varje offentligt delad high five-bild taggad med #5för5 innebär att ett företag skänker fem kronor till kampen mot barnadödlighet. Då det finns många spännande varianter av en high five har Svenska kyrkan tagit fram en high five-skola där man kan lära sig hur man utför enkla och avancerade high five-hälsningar och ta sitt high fivande till en ny nivå.

– Genom att uppmuntra till att dela en high five på sociala medier vill vi skapa spridning för kampanjens budskap. För oss står high five dels för att fler barn ska få fylla fem, dels för våra fem rättigheter som vi arbetar med i kampen mot barnadödlighet – rätten till mat, rent vatten, trygghet, sjukvård och utbildning. Vi vill att så många som möjligt ska veta hur enkelt det är att vara med och rädda liv, genom att high fiva i jul är man med och kämpar mot barnadödligheten, fortsätter Erik Lysén.

High five-skolan sprids via sociala medier och under Svenska kyrkans femårskalas som anordnas i församlingar under julkampanjen för att uppmärksamma barns rättigheter.

För intervjuer med Erik Lysén, bilder eller rörligt material, kontakta:

Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan

Tel: 018-16 94 75, e-post: stefan.hakansson@svenskakyrkan.se

 

Om kampanjen

Den 27 november–31 januari pågår Svenska kyrkans julkampanj ”Låt fler få fylla fem”. I år lyfter Svenska kyrkan exempel om barn som lever i utsatthet i Jordanien, Myanmar och Sydafrika. Tillsammans hoppas Svenska kyrkan kunna samla in 45 miljoner kronor. Svenska kyrkans internationella arbete arbetar med fem rättigheter som bidrar till att fler barn ska få fylla fem: rätten till mat och rent vatten, rätten till trygghet och försörjning, rätten till hälsa och sjukvård, rätten till sin kropp samt rätten till utbildning. Läs mer här: https://www.svenskakyrkan.se/julkampanjen

Under hela kampanjen arbetar Svenska kyrkan med inspiration genom filmer, gifar och bilder i egna kanaler och sociala medier. För att se filmer, illustrationer och lära dig mer om high fives besök https://www.svenskakyrkan.se/highfive.

Svenska kyrkans internationella arbete är en del av ACT-alliansen, ett globalt samarbete mellan kyrkor och organisationer för katastrof-, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen består av omkring 130 medlemsorganisationer i 140 länder över hela världen. Insamlingsmålet under julkampanjen är att samla in 45 miljoner kr. Ett sätt att stödja kampanjen är att swisha en gåva till 9001223. Det går även att sms:a FEM till 72 950 – då går 100 kr till insamlingen. Läs mer på www.svenskakyrkan.se/internationelltarbete

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Nya avsnitt i ärkebiskopens podcast13.2.2019 07:43:56Pressmeddelande

En rabbin, en tidigare partiledare och en docent i filosofi – det är några av vinterns gäster i ärkebiskop Antje Jackeléns podcast "Prata till punkt med ärkebiskopen". Sammanlagt är fyra avsnitt inplanerade i februari och mars, det första finns nu tillgängligt i vanliga poddkanaler. Det är ett samtal med författaren och samhällsdebattören Anders Wijkman om hur viktigt civilsamhället är i klimatfrågan, att det behövs en reformation av ekonomin, och om den svårfångade balansen mellan hot och hopp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum