If Skadeförsäkring

Getingar största gisslet för hunden

Dela

Getingstick är vanligast bland de sommarskador hundar kan råka ut för i semestervärmen, visar en ny undersökning av försäkringsbolaget If. Var femte hundägare har någon gång varit med om hunden blivit getingstucken. Därefter följer orm- och fästingbett, samt värmeslag.

Sommaren innebär avkoppling och lugn för såväl hundar som hussar och mattar. Men det händer också att nyfikna hundar som badar, jagar insekter och utforskar buskage och högt gräs råkar ut för skador. Varje sommar får If in anmälningar om djur med sommarrelaterade besvär – bett av insekter och vilda djur, värmeslag eller efter att ha ätit någonting de inte ska.

En undersökning av If visar att den vanligaste – om än inte mest allvarliga – skadan hundar råkar ut för i sommarvärmen är getingstick. Av de 1 651 hundägare som deltog i undersökningen sade över var femte att de varit med om att deras hund blivit stucken av en geting.

- Ett getingstick kan vara allvarligt, men i de flesta fall är det ingen större fara för en fullvuxen hund. Säkrast är att ha uppsikt över hunden en stund efter incidenten, råder Jenny Stenberg, djurskadeexpert på If.

Strax under var tionde hundägare sade sig samtidigt ha varit med om att hunden blivit dålig av ett fästingbett (9 %), blivit biten av en orm (8 %) eller fått värmeslag (8 %).

- Värst är det såklart med ormbett. Då gäller det att ta sig till veterinären snabbt, samtidigt som du försöker hålla hunden lugn så att inte giftet sprider sig. Använd inte bandage eller försök kyla ner runt bettet, fortsätter Jenny Stenberg.

Hon råder också alla hundägare att spara ned numret till närmaste veterinär i mobilen, så att man kan få hjälp snabbt om olyckan skulle vara framme.

Algblomning – en mindre vanlig sommarplåga

Under de senaste högsommarveckorna har en annan sommarplåga – algblomning – brett ut sig över de svenska kusterna. Flera kommuner har avrått från bad med hänvisning till blommande alger – ibland annat Malmö, Uppsala och Haparanda.

För hundar kan det vara farligt att bada i algblommigt vatten, men enligt Ifs undersökning är det inte särskilt många hundägare som varit med om att deras djur förgiftats av alger. Endast tre procent av hundägarna i Ifs undersökning har sett sin hund bli sjuk efter att ha simmat under algblomningen.

Undersökning

”Har din hund varit med om något av följande?”

Blivit getingstucken

21 %

Blivit sjuk av fästingbett

9 %

Blivit ormbiten

8 %

Fått värmeslag

8 %

Blivit förgiftad/sjuk av alger i vattnet

3 %

Vet ej

62 %

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21-31 mars 2019 har sammanlagt 3 510 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige. Frågan ovan ställdes till de 1 651 personer i urvalet som någon gång varit hundägare.

Kontakter

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

+46 771-43 00 00

Lugn, vi hjälper dig.

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 6 800 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum