Göteborg & Co AB

GFF och SvFF lockar kvinnliga fotbollsdomare i ny digital kampanj

Dela

Göteborgs Fotbollförbund och Svenska Fotbollförbundet satsar på att få fler tjejer och kvinnor att utbilda sig till fotbollsdomare. Med sin satsning Plus 10 000 visar förbunden på allvar att jämställdhetsfrågan är en fråga som prioriteras. I samband med UEFA Women´s Champions League Final som går av stapeln på Gamla Ullevi den 16 maj passar de på att locka fler kvinnliga domare genom en digital kampanj i framför allt sociala medier.

Tess Olofsson. Foto: Harold Cunningham/UEFA.
Tess Olofsson. Foto: Harold Cunningham/UEFA.

Plus 10 000 är ett rikstäckande initiativ från Svenska Fotbollförbundet med syfte att öka antal aktiva kvinnor inom fotbollen. Målet är att tillsammans inspirera och stimulera så att fler kvinnor blir en del av fotbollsfamiljen. Det här innebär fler tjejer och kvinnor som fotbollsledare i olika positioner på och utanför planen som tränare, domare, styrelse- och kommittéledamöter, i ordförandepositioner och ledningsgrupper samt andra roller i klubbar och föreningar.

Som en del i den nationella satsningen vill nu Göteborg & Co, som är en del av Göteborgs Stad, och Göteborgs Fotbollförbund göra sitt för att dra sitt strå till stacken och på så sätt bli en viktig medspelare i målet mot Plus 10 000. Första initiativet av fyra som kommuniceras är det man valt att kalla ”Become a referee”, där målet är att attrahera tjejer och kvinnor att utbilda sig och satsa på en karriär som fotbollsdomare. Det spelar ingen roll om ambitionen är att döma fotboll på lägre nivåer som en hobbyverksamhet eller om siktet är inställt mot stjärnorna och drömmen om att döma en Champions League-final i framtiden står överst på listan. Alla är välkomna.

Under hashtagen Equal Goals Gothenburg (#equalgoalsgothenburg) lyfts nu en mer jämlik fotbollsvärld där alla är välkomna; oavsett kön, ålder eller bakgrund.

En av de kvinnliga domare som definitivt brinner för att döma fotboll är Tess Olofsson. Tess är en förebild och inspiration som tidigare dömt herrarnas division1 och OBOS Damallsvenskan. I oktober 2020 blev hon även den första kvinnan att döma Superettan, herrarnas näst högsta division. Några veckor senare tilldelades Tess priset som Årets domare 2020 på Fotbollsgalan och sedan en tid tillbaka har hon även fått en elitklassificering vilket innebär att Superettan nu blir domarens hemmaplan under året.  

– Att döma fotbollsmatcher är något jag brunnit för så länge jag kan minnas och jag är väldigt taggad på att komma igång med året och jobba hårt för att etablera mig i Superettan. För mig är det en självklarhet att kvinnliga domare kan döma fotboll på alla nivåer, både på dam- och herrsidan, och att SvFF och GFF nu satsar på att ge mig fler kollegor är något jag definitivt välkomnar, säger Tess Olofsson, Årets Domare 2020.

För mer information & anmälan besök: https://www.svenskfotboll.se/becomeareferee/

Kontakter

Charlott HolmåkerPR Manager

Presskontakt och pressansvarig på Göteborg & Co. Ansvar för destinations-PR i Sverige, Danmark och Norge. Presskontakt för Göteborgs 400-årsjubileum, Göteborgs Kulturkalas och Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg.

Tel:+46 (0)72 856 65 11charlott.holmaker@goteborg.com

Göran HavikSvFF

Projektledare internationella evenemang,

Tel:08-735 95 88

Bilder

Tess Olofsson. Foto: Harold Cunningham/UEFA.
Tess Olofsson. Foto: Harold Cunningham/UEFA.
Ladda ned bild

Om

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Mässans gata 8
412 51 Göteborg

+46 (0)31-368 40 00http://goteborgco.se

Göteborg & Co:s uppdrag är att få fler att upptäcka och välja Göteborg. Det görs genom att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.

Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism,Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Ladda ner bilder från vår mediabank.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

Göteborg firar 400-årsdagen den 4 juni med unik direktsändning4.5.2021 11:47:24 CEST | Pressmeddelande

Den 4 juni är det dags, Göteborg fyller 400 år! Födelsedagen kommer att firas med en direktsändning under eftermiddagen. Vi får följa med komikerna Ina Lundström och Niklas Andersson när de tar oss runt i stan i en spårvagn med flera göteborgsgäster, bland andra Miriam Bryant. Och den högtidliga ceremonin leds av Tomas von Brömssen och H.K.H. Kronprinsessan Victoria håller tal till staden. Oavsett var du befinner dig, kan du fira och följa festligheterna i sändningen!

Dansare, bildkonstnär, musiker och skulptör - de tolkar regn i Artists in Residence i Göteborg13.4.2021 07:57:26 CEST | Pressmeddelande

Nu är det klart vilka konstnärer som kommer att tolka regn i det konstnärliga utbytet mellan 400-åringarna Borås, Piteå, Luleå och Göteborg. Det blir bildkonstnären Amanda Mendiant, Piteå, skulptören Odysseas Pappas, Borås, dansaren Jenny Schinkler, Luleå och musikern Johan Björklund, Göteborg. AiR 4x400 år, Artist in Residence, är ett samarbetsprojekt och konstnärligt utbyte mellan städerna som alla fyller 400 år 2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum