Patent- och registreringsverket

Giftfritt från början då AI genomsöker patentinformation

Dela

Kemikalieinspektionen och Patent- och registreringsverket ska i ett innovationsprojekt använda AI och patentinformation för att identifiera farliga kemikalier i framtida varor och produkter redan i utvecklingsstadiet. Pilotprojektet finansieras av Vinnova och syftar till att varor och produkter ska bli giftfria från början.

Idag sker insatserna mot hälso- och miljöfarliga kemikalier till största delen reaktivt och arbetet är resurskrävande.

-          Det är kostsamt för samhället och företagen att backa när en vara redan nått marknaden och de farliga kemikalierna kommit ut i miljön. Vi tror att det finns stor potential i att använda AI och patentinformation för att se till att produkter blir giftfria från början, säger Per Ängquist, generaldirektör på Kemikalieinspektionen.

Analys av patentinformation kan vara ett verktyg för att i ett mycket tidigt skede i en produktutveckling upptäcka användning av farliga kemiska ämnen. Med hjälp av patentinformationen finns även möjligheter att identifiera nya kemikalier och aktuella och nya aktörer på marknaden.

-          I det här pilotprojektet krokar PRV och Kemikalieinspektionen arm för att undersöka möjligheten att använda AI och patentinformation, alltså vilka lösningar som redan finns beskrivna i patentansökningar, för att nå en giftfri miljö. Vi vill bidra till spridning av kunskap, upplysning till företag och uppfinnare, effektivare tillsyn och bättre beslutsunderlag samt till samhällsnyttan, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Black Friday kan bli väldigt dyrt16.11.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Runt hälften av de som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper äkta varor. Särskilt svår kan bedömningen vara på nätet och när köpen sker snabbt och impulsivt. Att köpa piratkopior innebär inte bara ekonomiska konsekvenser, utan medför ibland även risker för enskildas hälsa och säkerhet. Så här i samband med köpfesten Black Friday riskerar många konsumenter att drabbas hårt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum