Läkemedelsverket

Giftinformationscentralen varnar för att använda muskotnöt i berusningssyfte

Dela

Giftinformationscentralen har under april sett en ökning av överdoseringsfall med muskot. Det är i första hand tonåringar som använder muskot i berusningssyfte och i flera fall har sjukhusvård varit nödvändig. I större doser kan muskot ge berusningssymtom och hallucinationer, men också kramper, hjärtrusningar och andra allvarliga symtom.

Muskotnöt i höga doser kan bland annat ge hjärtrusning och kramper och kräva sjukhusvård.
Muskotnöt i höga doser kan bland annat ge hjärtrusning och kramper och kräva sjukhusvård.

Giftinformationscentralen har under den senaste månaden noterat en ökning av förfrågningar gällande överdoser av muskotnöt från såväl allmänhet som sjukvård. Framförallt har frågeställningarna gällt överdoser hos tonåringar.

- I sociala medier sprids just nu nformation om användning av muskotnöt i berusnings- och drogsyfte, den så kallade "nutmeg challenge". Sådan användning kan leda till svåra sjukdomstillstånd, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen.

Därför vill man nu uppmärksamma allmänheten på problematiken och starkt avråda från missbruk av muskot i berusningssyfte. 

Muskot är en krydda som brukas i mycket små mängder. I större doser kan muskotnöten ge  berusningssymtom och hallucinationer. Risk finns att man drabbas av hjärtrusningar, illamående, sänkt medvetandegrad och kramper. Symtomen kan bli allvarliga och kräva sjukhusvård.

Användning av muskot i ordinarie, mycket små mängder, i matlagning, exempelvis i potatismos, är inte farligt eller förenat med ovanstående sympom.

Nyckelord

Kontakter

Johanna Nordmark Grass Överläkare, giftinformationscentralen

072- 738 23 82

Bilder

Muskotnöt i höga doser kan bland annat ge hjärtrusning och kramper och kräva sjukhusvård.
Muskotnöt i höga doser kan bland annat ge hjärtrusning och kramper och kräva sjukhusvård.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter

Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.

Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.

Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.

Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Ny rekommendation för användning av radiologiska kontrastmedel till barn2.7.2020 15:40:58 CESTPressmeddelande

Barns fysiologi skiljer sig från vuxnas, särskilt de yngsta barnen, vilket man behöver ha kunskap om vid val av undersökning, kontrastmedel och dosering. När kontrastmedel har betydelse för diagnostiken ska de ges i optimerad dos för att minimera biverkningar men bibehålla god diagnostik. Läkemedelsverket har tagit fram en helt ny behandlingsrekommendation avsedd som stöd för användning av radiologiska kontrastmedel till barn.

Apotekare, receptarier och apotekstekniker föreslås hantera egenvårdsrådgivning på apotek26.6.2020 09:21:57 CESTPressmeddelande

Egenvårdrådgivning är en viktig del av apotekens verksamhet, och personalen måste ha adekvat kompetens och utbildning för att kunna ge rätt råd. Läkemedelsverket föreslår att rådgivning om egenvård på apotek - förutom av legitimerade apotekare och receptarier - även kan ges av yrkeshögskoleutbildade apotekstekniker eller motsvarande. Utbildning och kompetensutvecklingsplaner ska vara dokumenterade och ingå som en del i apotekens kvalitetssystem.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum