Stockholms stad

Gigantiskt konstverk på plats i Vårberg

Dela

Nu är den konstnärliga gestaltningen ”Vårbergs jättar” på plats. Det är två gigantiska skulpturer i ljusblå betong som utgör Stockholms stads stora satsning på offentlig konst i Skärholmen.

Vilande jätte på Pelousen i Vårberg. Foto: Andreas Nur
Vilande jätte på Pelousen i Vårberg. Foto: Andreas Nur

– En stad behöver kultur i alla dess delar, inte minst har det blivit påtagligt under Coronapandemin. I en tid när utemiljöer är viktigare än någonsin är jag särskilt tacksam för att stockholmarna får uppleva detta gigantiska verk. Konst är en viktig del av att skapa upplevelserika trygga miljöer och därför är det särskilt glädjande att vi nu, trots rådande restriktioner, kan tillgängliggöra konstverket Vårbergs jättar för alla, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad.

Konstverket ” Vårbergs jättar” består av två delar, tillsammans uppbyggda av 85 stora himmelsblå betongblock som har monteras till färdiga skulpturer. På den stora gräsmattan, Pelousen, nedanför sjukhemmet i Vårberg vilar den största jätten som är 19 meter lång, nio meter bred och fem meter hög. Ett hundratal meter därifrån, i Stråkparken, stiger en kvinnlig figur upp ur marken. Hon stöder armarna mot gräset som om hon satt vid ett bord. Verket är tre meter högt. De fasetterade betongblocken och de kubiska formerna leder tankarna till ett pågående arbete som utvecklas i takt med det föränderliga bostadsområdet.

– Vårberg har tidigare haft väldigt lite offentlig konst. Därför är jag så glad att området nu får det största konstverket i Stockholms konsts historia. Jättarna kommer att bli ett inspirerande inslag i stadsmiljön och en ny mötespunkt. De skapar en identitet och blir en del av en helhet när framtidens Vårberg växer fram inom ramen för Fokus Skärholmen, säger Jonas Naddebo (C), kultur-och stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad.

Verkets skapare, Xavier Veilhan, är en etablerad och erkänd konstnär i den internationella konstvärlden. Han vann första pris i den internationella konsttävling som Stockholms stad utlyste 2018, som en del i stadens stora stadsutvecklingsprojekt Fokus Skärholmen.

– Vi hälsar jättarna välkomna till Vårberg. Just nu pågår det största stadsutvecklingsprojektet i Vårberg, och hela Skärholmens stadsdel, sedan området byggdes för 50 år sedan. 1000-tals nya bostäder byggs och planeras, parker och grönområden rustas upp och det satsas stort på infrastrukturen med nya vägar och kommunikationer. Jättarna är en gigantisk och färgglad symbol för utvecklingen i området, säger Patrik Åhnberg, stadsdelsdirektör i Skärholmens stadsdelsförvaltning

Xavier Veilhan har sedan debuten på 1990-talet arbetat med storskaliga installationer där han utforskar världen omkring oss genom att ständigt växla mellan det illusoriska och det verkliga. Han ser konsten som ett verktyg för att förstå historien, nutiden och framtiden. Xavier Veilhan skapar konst där han utmanar vårt sätt att se genom att konstruera rum där betraktaren blir aktör.

Under två år har konstprojektet Vårbergs jättar utvecklats och anpassats till platsen. Skulpturerna ska hålla för att sitta och klättra på. Den blå färgen vill konstnären spegla himlen och skapa kontrast till markens skiftande färger, grönt gräs på sommaren, vit snö på vintern, och mångfärgat på höst och vår. Konstverket ska tala till en bred publik, vara hållbart och finnas på plats under många år framöver.

– Konstverket kommer att bli ett riktigt landmärke för de boende i Vårberg och för stockholmarna. Min övertygelse är att detta fantastiska verk av Xavier Veilhan kommer att förvåna, väcka tankar och beröra människor och skapa en helt unik identitet till Vårberg, säger Stefan Hagdahl, chef för Stockholm konst.

Information om konstverket och konstnären samt pressbilder och filmer finns att hämta på Stockholm konst hemsida:

https://www.stockholmkonst.se/press/pressbilder/varbergs-jattar/

Öppet hus för allmänheten lördagen 17 oktober kl.11-15

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, Press- och medieansvarig

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Vilande jätte på Pelousen i Vårberg. Foto: Andreas Nur
Vilande jätte på Pelousen i Vårberg. Foto: Andreas Nur
Ladda ned bild
Vilande jätte på Pelousen i Vårberg. Foto: Andreas Nur
Vilande jätte på Pelousen i Vårberg. Foto: Andreas Nur
Ladda ned bild
Xavier Veilhan Foto: Claire Dorn
Xavier Veilhan Foto: Claire Dorn
Ladda ned bild
Xavier Veilhan Foto: Diane Arque
Xavier Veilhan Foto: Diane Arque
Ladda ned bild
Pressmaterial
Pressmaterial
Ladda ned bild
Sittande jätte i Stråkparken Vårberg. Foto: Andreas Nur
Sittande jätte i Stråkparken Vårberg. Foto: Andreas Nur
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm
Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum