Svenska Afghanistankommittén

Givarkonferensen för Afghanistan hålls vid en kritisk tidpunkt

Dela

På måndag möts representanter för mer än 70 länder och den afghanska regeringen för en givarkonferens för Afghanistan. Mycket står på spel i ett läge där de ekonomiska effekterna av coronapandemin försämrat situationen för en redan utsatt civilbefolkning.

SAKs skola i byn Wirofe, Takhar-provinsen. Foto: Sayed Qudratullah Attaye
SAKs skola i byn Wirofe, Takhar-provinsen. Foto: Sayed Qudratullah Attaye

Under mötet som pågår 23-24 november kommer givarländerna att lämna sina utfästelser för biståndet till Afghanistan de kommande åren.

– Vi räknar med att Sverige håller fast vid sitt långsiktiga stöd men oroas av de uppgifter som cirkulerat att flera länder kommer att minska sitt bistånd eller göra sina åtaganden mer kortsiktiga. Minskat stöd skulle få förödande konsekvenser för Afghanistan, som nu befinner sig i ett kritiskt läge på så många sätt, säger Anna Ek, Sverigechef för Svenska Afghanistankommittén.

Coronapandemin har förvärrat den ekonomiska och humanitära situationen för stora delar av befolkningen. FN varnar för att landet befinner sig i en hungerkris. Av landets sju miljoner barn under fem år uppskattar FN:s humanitära samordningsorgan OCHA att 3,1 miljoner kommer att vara kritiskt undernärda 2021. Enligt den beräkningen är 1 av 2 barn under fem i behov av akut hjälp för att överleva.

Pandemin sammanfaller med en period av politiska och säkerhetsmässiga utmaningar. I februari slöts ett avtal mellan USA och talibanerna, och i Doha har samtal inletts mellan talibanerna och den afghanska regeringen. Samtidigt fortsätter det urskillningslösa våldet att skörda civila offer. USA:s beslut att dra tillbaka 2 000 soldater från Afghanistan senast den 15 januari är också en faktor som bidrar till att framtiden för landet är oviss.

– Det internationella samfundet får inte svika Afghanistan nu. Fredsprocessen har tänt en gnista av hopp hos det afghanska folket som arbetat hårt för att driva utvecklingen framåt med hjälp av internationellt bistånd. Livsavgörande framgångar riskerar att gå förlorade om givarländer nu vacklar i sina åtaganden, säger Anna Ek.

Att Afghanistan har gjort stora framsteg de senaste 20 åren syns i statistik från Världsbanken. Spädbarnsdödligheten har minskat från 90,2 till 46,5 per 1 000 levande födslar. Mödradödligheten har halverats. Antalet barn i skolan har ökat från 3,8 miljoner 2003 till 6,3 miljoner 2017.

– Bistånd ger resultat. Det visar Svenska Afghanistankommitténs arbete som ger tiotusentals flickor och pojkar på landsbygden tillgång till utbildning och möjligheter att förverkliga sina drömmar. Forskning visar att just utbildning är en nyckelfaktor för både fred och utveckling, säger Anna Ek.  

Exempel på hur svenskt bistånd kommer till nytta i Svenska Afghanistankommitténs verksamhet:

  • Utbildning: 94 000 elever gick i våra skolor 2019. Av dem var 58 procent flickor.
  • Hälso- och sjukvård: 1,6 miljoner patientbesök på våra sjukhus, vårdcentraler och kliniker 2019. Vi har utbildat 401 barnmorskor. De flesta av dem är kvinnor från landsbygden som flyttar tillbaka till sina hembyar för att öka tillgången till säker förlossningsvård, en förutsättning för att minska barn- och mödradödligheten.

Mer information om Svenska Afghanistankommitténs verksamhet:

https://sak.se/vi-skapar-forandring-i-varldens-farligaste-land

Om givarkonferensen för Afghanistan:

2020 Afghanistan Conference hålls digitalt 23-24 november med Genève som bas. Mer än 70 länder och organisationer förväntas delta. Mötet anordnas av Finland tillsammans med den afghanska regeringen och FN. Under konferensen ska det internationella samfundet och den afghanska regeringen förbinda sig till gemensamma mål och metoder när det gäller utvecklingssamarbetet i Afghanistan 2021–2024. På tisdag gör länderna sina respektive utfästelser och pläderingar. Förra gången en sådan givarkonferens hölls var i Bryssel 2016.

Bilder från SAKs verksamhet i Afghanistan finns här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

SAKs skola i byn Wirofe, Takhar-provinsen. Foto: Sayed Qudratullah Attaye
SAKs skola i byn Wirofe, Takhar-provinsen. Foto: Sayed Qudratullah Attaye
Ladda ned bild
Wardak provincial hospital. Foto: Mohammadullah Kamal
Wardak provincial hospital. Foto: Mohammadullah Kamal
Ladda ned bild

Om

Svenska Afghanistankommittén
Svenska Afghanistankommittén
Malmgårdsvägen 63
116 38 Stockholm

08-545 818 40https://sak.se/

Svenska Afghanistankommittén (SAK) är en medlemsbaserad bistånds- och solidaritetsorganisation som arbetat med förändring i ett av världens farligaste länder i 40 år. Arbetet bedrivs på den fattiga landsbygden med särskild inriktning på de mest utsatta grupperna: kvinnor, barn, människor med funktionsnedsättning och internflyktingar. SAK har mer än 6 000 anställda, av dem är över 99 procent afghaner. Organisationen finansieras bland annat av Sida, EU, Världsbanken samt tusentals privatpersoner och är ansluten till Svensk insamlingskontroll. 

Följ Svenska Afghanistankommittén

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Afghanistankommittén

Historiskt hopp för fred i Afghanistan – fortsatt svenskt stöd behövs29.2.2020 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Avtalet i Doha mellan USA och talibanerna ger historiskt hopp för Afghanistans civilbefolkning, som drabbats hårt under 18 år av väpnad konflikt. Fredsprocessen kan underlätta för Sverige att bistå med långsiktig utveckling. Samtidigt är det viktigt att rättigheterna för unga, kvinnor och personer med funktionsnedsättningar inte förhandlas bort. – Det är banbrytande med ett avtal och inledd fredsprocess efter 18 år av väpnad konflikt. Svenska Afghanistankommittén ser fram emot att färre behöver drabbas av konflikten, så människor får en chans att bygga upp sina liv. Nu finns det förutsättningar för en fredlig utveckling, säger generalsekreterare Andreas Stefansson. Nyligen kom FN-organet Unamas årsrapport, som berättar om två motsägande trender. Å ena sidan har antalet civila offer minskat under året, vilket äntligen vänder den dystra trenden de senaste åren med konstant förvärrad situation för Afghanistans civila. Å andra sidan tycks våldet på många sätt ha ökat och förvärrats. – Fjol

Daniel Madhani ny landchef i Afghanistan för 6 000 anställda18.11.2019 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Daniel Madhani gör i dag sin första arbetsdag som landchef i Kabul för Svenska Afghanistankommitténs omkring 6 000 anställda i landet. Daniel kommer närmast från ett uppdrag som generalsekreterare för Swedo (före detta Qandil) och dessförinnan Project Playground. – Det som driver mig är att jobba för människor i utsatthet. Utmaningen i Afghanistan blir att nå ut i regionerna och på landsbygden för att jobba med unga, kvinnor, personer med funktionsnedsättning och människor på flykt. Säkerheten i landet har försämrats och antalet civila dödsoffer har skenat i den 40 år långa konflikten, säger Daniel Madhani, landchef i Kabul för Svenska Afghanistankommittén. I dag måndag 18 november gör Daniel Madhani sin första arbetsdag på plats på Kabulkontoret för Svenska Afghanistankommittén och dess omkring 6 000 anställda, varav 99 procent är afghaner. Närmast kommer Daniel Madhani från Swedo – The Swedish Development Aid Organization (före detta Qandil) där han var generalsekreterare. Tidigare h

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum