Transportföretagen

Glädjande att man har lyssnat på våra argument om företagsstöd

Dela

De rekommendationer som regeringen införde den 8 december fick direkt effekt på Transportföretagens medlemsföretags verksamhet. Nu meddelar regeringen och oppositionen att de är överens om att återinföra de stöd som tidigare tagits bort. Transportföretagens Vd Marcus Dahlsten kommenterar detta.

- Det är glädjande att regeringen nu återinför de stöd som hjälpt många av transportföretagen, inte minst buss-, taxi- och flygföretag att överleva krisen i pandemins spår så här långt. Att finansminister Mikael Damberg så tydligt på dagens presskonferens markerade att även om regeringen ännu bara infört rekommendationer och inga skarpa restriktioner, så ser regeringen att det har haft effekt på människors beteenden och därmed lett till en nedgång i många företags verksamhet. Det är precis den argumentation vi och andra branscher inom persontransporter och besöksnäring haft. Det är bra att våra budskap nått fram. Vi behöver nu titta närmare på utformningen och nivåerna av förslagen, kommenterar Marcus Dahlsten, Vd Transportföretagen.

Transportföretagen har tidigare i veckan kontaktat näringsdepartementet mot bakgrund av det uppkomna läget. Nedan presenteras några av de fakta som Transportföretagen lagt fram som stöd för att stöden ska införas:

1. Åtgärder för säkra taxiresor har vidtagits men ett minskat nöjesliv och nedgång inom
besöksnäringen leder till färre körningar.
2. Minskat antal passagerare med flyg, tåg, färja och buss innebär färre viktiga körningar till större terminaler och stationer.
3. Från 1 december har omkring 20 procent av enskilda resenärer avbokat sig från
researrangemang med buss. Julresor bokas generellt väldigt sent och bokningsläget var redan innan avbokningarna på drygt hälften av 2019 års nivåer då nybokningar avstannade redan i oktober.
4. Från den 1 december har omkring en tredjedel av beställningstrafiken bokats av som en direkt följd av restriktionerna. Beställningstrafik med buss körs bland annat för företag som ska ha julfest, bjuda på julbord eller ha konferens i samband med årsskiftet. Många av bussarna inom segmentet kör också ersättning för tågtrafik som inte rullar, för förstärkning i kollektivtrafik vid belastning och trängsel etc.
5. Flygföretagen bedömer marknadsutsikterna som osäkra. Från den 1 december har nya eller återinförda reserestriktioner införts runt om i världen vilket har påverkat bokningsläget negativt främst för utrikestrafiken. Flera EU-stater har t.ex. infört krav på negativt covid-19-test utöver det EU-harmoniserade vaccinationsbeviset för inresa.
6. Efter regeringens besked den 8 december har även inrikestrafiken påverkats negativt.
7. Som en konsekvens av minskat resande gör flygbolag justeringar i trafikprogrammet för perioden efter jul- och nyårshelgerna vilket medför att tillgängligheten försämras.
8. Eurocontrols siffror över flygtrafiken på Arlanda flygplats visar att den stegvisa trafikuppgången bröts i november för att sedan åter minska. Antalet rörelser ligger nu cirka 35–40 procent under 2019 års nivåer.

Kontakta gärna pressansvarig för mer kommentarer kring stöd eller läget inom transportnäringen.Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Transportföretagen
Transportföretagen
Storgatan 19
102 49 Stockholm

08 762 71 00https://www.transportforetagen.se/

Transportföretagen är transportnäringens och säkerhetsbranschens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 700 medlemsföretag med cirka 221 500 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Skrota förslaget om trängselavgifter för flyget24.1.2022 14:48:47 CET | Nyheter

Transportstyrelsen har idag slutredovisat ett regeringsuppdrag om trängselavgifter inom den svenska luftfarten. Enligt rapporten skulle trängselavgifter ge mycket liten mätbar klimatnytta inom ett område som redan är reglerat genom andra lagar och regler. Dessutom existerar i dagsläget i princip inte någon trängsel på Sveriges största flygplats, Arlanda – varken i luften eller på marken. Detta kommenterar Transportföretagens branschchef.

Ett förstärkt korttidspermitteringsstöd behövs återigen för sjöfarten21.1.2022 16:00:00 CET | Pressmeddelande

Sjöfarten, och speciellt färjesjöfarten, har ekonomiskt drabbats mycket hårt under coronapandemin på grund av de restriktioner som stoppat en stor del av resandet. Tidigare har branschen hjälpts något av regeringens förstärkta korttidspermitteringsstöd. När det förstärkta stödet inte finns att söka riskerar delar av sjöfarten att hamna i en krissituation, detta skriver branschorganisationen Svensk Sjöfart, Sjöfartens Arbetsgivareförbund och fackföreningarna Seko Sjöfolk och Sjöbefälsföreningen i ett brev till finansminister Mikael Damberg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum