Stockholms stad

Glasobelisk i nytt ljus när Sergels Torg fyller 50

Dela

Glasobelisken vid Sergels Torg invigs den 19:e oktober kl. 19.30. I samband med att torget fyller 50 år avtäcks dess stora glasskulptur på nytt, Edvin Öhrströms ”Kristall – Vertikal accent i glas och stål”, som fått helt ny belysning. Invigningen avslutas med att Tommy Körberg framför ”Stad i ljus”.

Under det senaste året har obelisken varit dold, då stålet har rostskyddsbehandlats och målats och de 60 000 glasprismorna plockats ned och tvättats. Samtidigt har verket fått helt ny belysning som kommer att påverka atmosfären i city. Arkitekturhistoriker Martin Rörby ser fram mot att skulpturen får komma till gagn för alla som passerar eller vistas på Stockholms pulserande och absoluta hjärtpunkt.

– Många kommer nog att uppfatta obelisken som ett nytt verk, så stor är faktiskt förändringen i förhållande till tidigare. Men vad vi från och med nu kan uppleva är egentligen ett förverkligande av Edvin Öhrströms ursprungliga intentioner.

Att den nya ljusdesignen, skapad av Michael Hallbert, kommer att skifta i färg är en av de uttalade visioner som Öhrström hade när obelisken först kom på plats 1974.

Trafikkontorets Anders Hedlund menar att den nya ljustekniken öppnar för nya möjligheter, men att man kommer att förhålla sig till den färgskala Öhrström själv utgick ifrån.

– Vi kommer att jobba med en färgsättning som relaterar till årstiderna, med varma färger under vintern och kallare nyanser under sommaren.

På plats vid invigningen finns Anders Hedlund liksom Martin Rörby som ska berätta om konstnärens tankegångar och visioner. Invigningen inleds av Trafikborgarrådet Daniel Helldén och avslutas med att Tommy Körberg framför ”Stad i ljus”.

För mer information eller intervjuförfrågningar och förhandsvisningar, kontakta presskontakt Sara-Märta Höglund, sara-marta.hoglund@smallworld.se, 070-339 60 60.

Tid: 19 oktober, kl. 19.30

Plats: Sergels Torg vid gradängtrappan ned till Plattan.

Presskontakt: Sara-Märta Höglund, sara-marta.hoglund@smallworld.se, 070-339 60 60

Nyckelord

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://stockholm.se

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum