Svenska kyrkan

​Global bönedag mot svält på söndag 21 maj

Dela

På söndag 21 maj ber Svenska kyrkan för alla drabbade i den pågående svältkatastrofen i afrikanska länder. Tillsammans med många organisationer världen över har Svenska kyrkan ställt sig bakom ett upprop från Kyrkornas världsråd och All Africa Conference of Churches om att i år göra 21 maj till en global bönedag mot svält.

Halima Ahmed Hersi i norra Somalia är djupt orolig för sin sons hälsa. Jama, 5 år, är svårt medtagen på grund av den långvariga bristen på mat och vatten. Foto: Håvard Bjelland/NCA
 

Bakgrunden till uppropet är den pågående svältkatastrofen, som enligt FN är den värsta humanitära krisen sedan andra världskriget.

Ofattbara 20 miljoner människor i bland annat Etiopien, Nigeria och Somalia är drabbade av svår hungersnöd och befinner sig snart i samma situation som i Sydsudan där människor nu svälter ihjäl. Det är första gången på sex år som FN har proklamerat att svält råder.

Den svåra torkan de senaste åren har gjort att boskap har dött, skördar förstörts och bristen på vatten är nu akut. Situationen förvärras dessutom av väpnade konflikter i flera av länderna. Att säkra tillgången på mat och vatten är en akut fråga om liv eller död för miljontals människor.

Behoven är enorma och nu behövs snabb nödhjälp för att rädda liv. Tiden håller på att rinna ut för 1,4 miljoner barn.

I samband med bönedagens upprop har ett förbönsförslag skickats till Svenska kyrkans församlingar, men också en kollektvädjan, till förmån för människor som drabbats av svälten i delar av Afrika. Svenska kyrkan finns på plats genom lokala partners i bland annat Somalia, Etiopien, Nigeria och Sydsudan och stöder arbete för bland annat:

  • Rent dricksvatten till människor och boskap
  • Uppbyggnad av vattenförsörjningssystem
  • Utdelning av hygienkit och information för att hindra sjukdomsspridning
  • Försörjningsstöd – pengar så att familjer kan köpa mat
  • Psykosocialt stöd och utbildning av lokal personal för att stötta dem som exempelvis förlorat familjemedlemmar i svält.

Läs mer:
Svenska kyrkans katastrofarbete mot svälten: www.svenskakyrkan.se/svält
Internationella bönedagen 21 maj: www.praytoendfamine.org (på engelska)

Förslag till förbön i söndagens gudstjänst - se relaterat material nedan.

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum