ManpowerGroup

Global jämförelse: Fortsatt stark utveckling på arbetsmarknaden under Q3

Dela

Efterfrågan på arbetskraft är fortsatt stark, med en förväntad global sysselsättningstrend på +33 procent under det tredje kvartalet – det visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer. Starkast prognos ger Syd- och Nordamerika med +44 respektive +42 procent. Svenska arbetsgivare ser en inbromsning av sysselsättningstrenden för första gången sedan pandemins början, men +25 procent är ändå den högsta sommarprognosen i mätningens 19-åriga historia.

– Arbetsmarknadsbarometern visar en fortsatt stark återhämtning globalt, med positiv trend i samtliga branscher och världsdelar. Även den svenska prognosen är stark, men vi ser en viss stabilisering jämfört med förra kvartalets rekordprognos. Kriget i Ukraina kan vara en faktor, och sannolikt har vår inställning till pandemirestriktioner gett arbetsmarknaden en återhämtning som pågått längre än i många andra länder, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Hela 28 av 40 länder i mätningen förväntar sig en sysselsättningstrend som är starkare under tredje kvartalet än föregående kvartal. Sverige ser alltså en viss inbromsning av sysselsättningstrenden med en prognos som är 12 procentenheter lägre än föregående rekordkvartal. Trots det ligger den svenska prognosen på +25 procent, vilket visar att Sverige har en fortsatt aktiv arbetsmarknad.

– Det senaste årets starka efterfrågan på arbetskraft skapar goda förutsättningar att hitta anställning även för Sveriges närmare 200 000 långtidsarbetslösa, men tyvärr är det alltför få av dem som nås av den positiva sysselsättningstrenden. Här måste företag och kommuner jobba bättre med kompetenshöjande insatser och matchning av arbetstillfällen, säger Mikael Jansson.

Starkast sysselsättningsprognos ses i Syd- och Nordamerika med +44 respektive +42 procent, där Mexikos prognos på +59 procent sticker ut globalt. Irland är det europeiska land som har högst prognos på +42 procent, följt av Portugal och Finland med +37 respektive +36 procent. De branscher som går starkast globalt är techbranschen samt bank- och finansbranschen som förväntar sig ökningar på +44 respektive +38 procent. I kontrast till det rapporterar techbranschen i Sverige den svagaste prognosen av samtliga branscher med +14 procent.

– Sverige har under två år sett en ökande sysselsättningstrend, med allt fler anställningar i de flesta branscher och regioner. Inbromsningen kan ge oss andrum att tackla en ökande kompetensbrist – det är svårt att hitta rätt person till rätt jobb på en överhettad arbetsmarknad, säger Mikael Jansson.

Mätningen utfördes under perioden 1–29 april, vilket innebär att osäkerhetsfaktorer som kriget i Ukraina och en ökad inflation kan påverka undersökningen.

Topplistor
Starkaste jobbprognoserna i världen
Starkaste jobbprognoserna i Europa
Starkaste jobbprognoserna globalt per bransch

Bilagor
Metodologi (på engelska)

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

Starkaste jobbprognoserna i världen
• Mexiko, +59 procent
• Brasilien, +54 procent
• Indien, +51 procent
• Colombia, +43 procent
• Kanada, +43 procent

Starkaste jobbprognoserna i Europa
• Irland, +42 procent
• Portugal, +37 procent
• Finland, +36 procent
• Nederländerna, +35 procent
• Storbritannien, +35 procent

Starkaste jobbprognoserna globalt per bransch
• IT, tech, telekom, kommunikation och media, +44 procent
• Bank-, finans- och fastighetsbranschen, +38 procent
• Byggbranschen, +33 procent
• Tillverkningsindustrin, +33 procent
• Parti- och detaljhandeln, +32 procent

Om sysselsättningstrenden
Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det tredje kvartalet 2022 förväntar sig 13 procent av de svenska arbetsgivarna att minska arbetsstyrkan, 41 procent förväntar sig en oförändrad sysselsättning medan ett flertal (40 procent) förutser en ökad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +27 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +25 procent. Samma beräkning sker i samtliga 40 länder.

Om ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer
ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) har funnits i Sverige i 19 år och är den enda globala undersökning som mäter framtida sysselsättning, det vill säga hur arbetsgivare bedömer det kommande kvartalet i stället för att mäta vad som redan har hänt. Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 59 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 40 länder. I Sverige har 765 intervjuer genomförts. Mätningen utfördes under perioden 1–29 april 2022.

Undersökningen är unik när det gäller storlek, geografisk spridning och branschtäckning. Tack vare undersökningens omfattning kan detaljerade analyser göras av både branscher och regioner. De som tillfrågas utgör ett representativt urval bland arbetsgivare i respektive land, och de har inte hämtats från Manpowers kundregister. Under drygt 60 år har samma fråga ställts till arbetsgivare i hela världen: ”How do you anticipate total employment at your location to change in the coming three months as compared to the current quarter?”. Resultatet av undersökningen är väl använt av beslutsfattare och analytiker världen över.

Nyckelord

Kontakter

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Vi bidrar genom att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2021 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för tolfte året i rad. I Sverige har vi omkring 7 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis®, Talent Solutions® och Jefferson Wells®. Varje år sätter vi 15 000 personer i jobb i Sverige.Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum