Union to Union

Global Rights Index 2020: Våld, hot och misshandel – demokratin i global kris

Dela

I allt fler länder är det livsfarligt att höja rösten och arbeta fackligt. Världens värsta regioner för arbetstagare är Latinamerika, Nordafrika och Mellanöstern, med extremt våld och kränkt yttrandefrihet. Det visar Global Rights Index, världsfacket ITUC:s årliga granskning av 144 länder.

– Att arbetstagare riskerar att dö på grund av sitt fackliga engagemang och viljan att förbättra villkoren på jobbet är orimligt, säger Sofia Östmark, kanslichef på Union to Union, den svenska fackföreningsrörelsens biståndsorganisation.

Rapporten Global Rights Index rankar världens tio värsta länder för arbetstagare. Här är fackens bottenlista för 2020:

Bangladesh

Brasilien

Colombia

Egypten

Filippinerna

Honduras

Indien

Kazakstan

Turkiet

Zimbabwe

– Sverige som biståndsaktör måste stärka satsningen på fackens globala arbete nu under coronakrisen, säger Sofia Östmark på Union to Union och fortsätter:

– Först när människor organiserar sig kan de förbättra villkoren och uppnå riktiga levnadslöner. Ett fungerande samarbete mellan arbetsmarknadens parter är verktyget för att FN:s globala mål ska bli verklighet.

Flera kända företag pekas ut

Egypten, Indien och Honduras är nykomlingar på den fackliga bottenlistan över länder som bryter mot mänskliga rättigheter. Chiquita, Coca-Cola, Lidl och Ryanair tillhör de företag som pekas ut av ITUC för usla villkor för arbetstagarna.

– Vägen framåt efter coronapandemin är att satsa på arbetstagarnas rättigheter, säger Sharan Burrow, generalsekreterare för världsfacket ITUC. Utan ett globalt, stärkt förtroende för demokrati på arbetsplatserna riskerar vi själva grunden för våra framtida samhällen.

Sverige får gott betyg

Global Rights Index sammanställs av ITUC, världens största fackliga organ med 200 miljoner medlemmar i 163 länder. Årets rapport visar att arbetstagare har mördats i nio länder och utsatts för våld i 54 länder, antalet länder som begränsar yttrandefriheten har på ett år ökat från 54 till 56 och antalet länder, som sätter stopp för nya fack att bildas, har ökat från 86 till 89.

Detta är sjunde året som världsfacket ITUC presenterar sitt rättighetsindex, Global Rights Index. 144 länder granskas och betygssätts utifrån 97 faktorer, baserade på FN-organet ILO:s konventioner. Betyget 5+ är sämst, 1 är bäst. Sverige tillhör de tolv länderna i gruppen med betyg 1.

Läs hela rapporten på www.uniontounion.org/gri2020

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Union to Union
Union to Union
Upplandsgatan 3
111 23 Stockholm

+46 (0)703210324https://www.uniontounion.org/

Union to Union är de svenska fackens biståndsorganisation.

Vi samordnar de tre centralorganisationerna LO, TCO, Saco och deras medlemsförbund i det fackliga utvecklingssamarbetet.

Genom Union to Union stöttar de svenska förbunden drygt 80 fackliga utvecklingsprojekt i lika många låg- och medelinkomstländer.

Det innebär stöd till fack över hela världen i ett gemensamt arbete för schysta arbetsvillkor och en rättvis och klimatsmart framtid.

För alla.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye