Svensk Handel

Globala företag gynnas på mindre handlares bekostnad

Dela

När EU:s direktiv om otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan nu ska bli svensk lag presenterar regeringens utredare förslag som går långt över de krav som direktivet ställer. Det riskerar få långtgående konsekvenser för svenska handlare.

Det ursprungliga syftet med direktivet är att stärka mindre lantbrukares ställning i livsmedelskedjan. Det förslag som nu läggs fram går långt utöver det.

- Vi vill precis som alla andra aktörer i livsmedelskedjan ha en välfungerande och konkurrenskraftig svensk livsmedelskedja. Det utredningsförslag som igår lämnades över till regeringen missar dock målet, säger Mats Hedenström näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Förslaget omfattar alla företag i livsmedelskedjan i motsats till skrivningarna i EU-direktivet. Det innebär att inga undantag medges till de mindre handlarna. De allra största leverantörerna föreslås också skyddas. I praktiken betyder detta att globala aktörer med miljardomsättningar skyddas mot mindre svenska handlare. Däremot ges de mindre handlarna inget som helst motsvarande skydd mot de multinationella leverantörsföretagen.

Svensk Handel anser inte att det är regeringens roll att försvaga lanthandlarnas och kvartersbutikernas ställning samtidigt som man stärker de globala leverantörernas redan avsevärda förhandlingsöverläge. Förslaget kommer inte förbättra konkurrensen inom livsmedelssektorn utan snarare snedvrida den.

- Det förslag som utredaren nu går fram med är i grund och botten orimligt. Det är en överimplementering av ett EU-direktiv som samtliga svenska Europaparlamentsledamöter röstade mot, säger Mats Hedenström.

- Det frågan nu handlar om är huruvida man tycker det är rimligt att globala jättar som Coca Cola och Nestlé ska skyddas mot exempelvis en lanthandel i Kalix. Regeringen borde se orimligheten i detta och se till att ett nytt förslag tas fram, säger Mats Hedenström.

Riksdagen påtalade så sent som i våras i ett tillkännagivande att regeringens utgångspunkt bör vara att EU-direktiv ska införas på miniminivå i den nationella lagstiftningen. Detta utredningsförslag går tvärt emot den ambition som riksdagen givit uttryck för.

Nyckelord

Kontakter

Stefan Kvarfordt, Näringspolitisk expert, Svensk Handel, 0104718692
Jesper Gyberg, Näringspolitisk expert, Svensk Handel, 0104718537

Länkar

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Karin Johansson. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum