Globala företag gynnas på mindre handlares bekostnad
När EU:s direktiv om otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan nu ska bli svensk lag presenterar regeringens utredare förslag som går långt över de krav som direktivet ställer. Det riskerar få långtgående konsekvenser för svenska handlare.
Det ursprungliga syftet med direktivet är att stärka mindre lantbrukares ställning i livsmedelskedjan. Det förslag som nu läggs fram går långt utöver det.
- Vi vill precis som alla andra aktörer i livsmedelskedjan ha en välfungerande och konkurrenskraftig svensk livsmedelskedja. Det utredningsförslag som igår lämnades över till regeringen missar dock målet, säger Mats Hedenström näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Förslaget omfattar alla företag i livsmedelskedjan i motsats till skrivningarna i EU-direktivet. Det innebär att inga undantag medges till de mindre handlarna. De allra största leverantörerna föreslås också skyddas. I praktiken betyder detta att globala aktörer med miljardomsättningar skyddas mot mindre svenska handlare. Däremot ges de mindre handlarna inget som helst motsvarande skydd mot de multinationella leverantörsföretagen.
Svensk Handel anser inte att det är regeringens roll att försvaga lanthandlarnas och kvartersbutikernas ställning samtidigt som man stärker de globala leverantörernas redan avsevärda förhandlingsöverläge. Förslaget kommer inte förbättra konkurrensen inom livsmedelssektorn utan snarare snedvrida den.
- Det förslag som utredaren nu går fram med är i grund och botten orimligt. Det är en överimplementering av ett EU-direktiv som samtliga svenska Europaparlamentsledamöter röstade mot, säger Mats Hedenström.
- Det frågan nu handlar om är huruvida man tycker det är rimligt att globala jättar som Coca Cola och Nestlé ska skyddas mot exempelvis en lanthandel i Kalix. Regeringen borde se orimligheten i detta och se till att ett nytt förslag tas fram, säger Mats Hedenström.
Riksdagen påtalade så sent som i våras i ett tillkännagivande att regeringens utgångspunkt bör vara att EU-direktiv ska införas på miniminivå i den nationella lagstiftningen. Detta utredningsförslag går tvärt emot den ambition som riksdagen givit uttryck för.
Nyckelord
Kontakter
Stefan Kvarfordt, Näringspolitisk expert, Svensk Handel, 0104718692
Jesper Gyberg, Näringspolitisk expert, Svensk Handel, 0104718537
Länkar
Om
Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels 10 000 medlemsföretag har sammanlagt 300 000 människor anställda.
Ordförande är Anders Svensson och vd är Karin Johansson. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.
Följ Svensk Handel
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel
Loungewear är Årets modejulklapp13.12.2019 09:35:00 CET | Pressmeddelande
En uppdaterad variant av mysdressen tar plats under granen i år. De senaste årens starka trend med fokus på träning, yoga och ett sökande efter större välbefinnande i vardagen har fångats upp i modet. Det har blivit status att ta hand om sig själv och att även visa upp att man gör det, därför är loungewear Årets modejulklapp.
Årets julrapport: Julhandeln väntas skapa 15 000 extra jobb11.12.2019 10:26:22 CET | Pressmeddelande
Butiker som säljer leksaker, böcker, heminredning och elektronik får störst uppsving av julhandeln. I år väntas svenskarna handla julklappar för totalt 21 miljarder kronor. De som handlar julklappar lägger cirka 3 000 kronor per person på inköpen.
Modehandeln tappade i november10.12.2019 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Stilindex från Svensk Handel Stil visar att den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 3,2 procent i november jämfört med samma månad förra året. Skoförsäljningen minskade med 0,5 procent under månaden.
Svag krona pressar modehandelns marginaler ytterligare22.11.2019 11:11:41 CET | Pressmeddelande
Modehandeln har haft ett trögt år hittills med minussiffror för både kläd- och skohandeln. Utöver växande e-handel skapade låg kronkurs och ökade importpriser utmaningar för modebranschen.
Tidiga julklappsinköp ger tillväxt för Black Friday19.11.2019 14:56:33 CET | Pressmeddelande
Varannan svensk planerar att handla under årets Black Friday som blivit startskottet för julhandeln. Totalt väntas Black Friday växa med upp mot 15 procent och omsätta drygt 7 miljarder kronor. Viktigast är rea-tillfället bland e-handelsföretagen där många satsar på kampanjer.
Framtidstron i detaljhandeln vänder nedåt15.11.2019 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Framtidstron i både butiks- och e-handeln minskar. Svag tro på framtida lönsamhet och en sviktande anställningsvilja gör att framtidsförväntningarna bland e-handlarna hamnar på den lägsta nivån hittills i år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum