Enköpings kommunEnköpings kommun

Glokala Sverige stärker hållbarhetsarbetet i Enköpings kommun

Dela

Enköpings kommun är en av de 37 kommuner och regioner som inför 2021 har antagits till Svenska FN-förbundets, SKR:s och ICLD:s gemensamma projekt Glokala Sverige. Det nationella projektet handlar om att stärka kunskap och engagemang för Agenda 2030 bland politiker och tjänstepersoner i Sveriges kommuner och regioner.

Glokala Sverige har antagit 35 nya kommuner och 2 regioner som kommer att vara med i projektet från 2021. Nu deltar 18 av landets 21 regioner och 163 av landets 290 kommuner i Glokala Sverige. Enköpings kommun kommer arbeta med de 17 globala målen i Agenda 2030 för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling.

–  Enköping tar nu flera kliv i den gröna omställningen. Nyss skrev vi under Europas första klimatkontrakt och nu är vi med i Glokala Sverige vilket kommer ge oss bra möjligheter att stärka vår kunskap och vårt engagemang för klimatfrågan lokalt. Projektet ska vässa politiker och tjänstepersoner inom kommunen med det gemensamma målet att bli klimatneutrala och uppnå målen i Agenda 2030, säger Ingvar Smedlund, kommunstyrelsens ordförande.

– Att över hälften av Sveriges kommuner och regioner nu är en del av Glokala Sverige bidrar till det nationella genomförandet av Agenda 2030 och de globala målen, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Projektdeltagarna får utbildningsinsatser och stöd i form av webbutbildning, nyhetsbrev, filmer, utställningar, föreläsare och webbinarier. Under hösten genomförs även den årliga konferensen Mötesplats Agenda 2030 som bidrar till gemensamt lärande och ökat engagemang. Nätverkande och erfarenhetsdelning är en viktig del av projektet.

–  Det lokala engagemanget är nödvändigt för att nå målen i Agenda 2030. Det krävs arbete både på hemmaplan och global samverkan för att lyckas minska klimatutsläppen och hantera klimatförändringarna, främja mänskliga rättigheter samt bekämpa ekonomisk ojämlikhet, säger Staffan Isling, vd på SKR. 

Glokala Sverige är ett utbildnings- och kommunikationsprojekt som drivs av Svenska FN-förbundet, Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD, med stöd av Sida.

Svenska FN-förbundet: Kerstin Söderström, kommunikationsansvarig, på kerstin.soderstrom@fn.se eller på 08 462 2540

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR: Kerstin Blom Bokliden, miljöexpert, Kerstin.Blom.Bokliden@skr.se eller på 070-606 41 93

Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD: Maria Jansson, Communication Strategist, på maria.jansson@icld.se eller på 072 997 2054

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Enköpings kommun
Enköpings kommun
Torggatan 21
749 35 Enköping

0171- 62 50 00https://enkoping.se/

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum