Vänsterpartiet Skåne

Glöm aldrig offren för terrordådet mot Norrskensflamman - stå upp mot fascismen idag!

Dela

Den 3 mars var det 80 år sedan vänsterns tidning Norrskensflammans redaktion brändes ner till grunden i ett fascistiskt terrordåd. Dådet är ett av de värsta terrordåden i svensk historia. Fem människor, varav två barn fick sätta livet till.

Attentatet planerades av en kapten i svenska armén och stadsfiskalen i Luleå, och utfördes av tre uniformerade fänrikar och en värnpliktig tillsammans med en journalist på den lokala konkurrenten till Norrskensflamman, den borgerliga Norrbottenskuriren.

Trots attentatets omfattning dömdes de som utförde attentatet enbart för skadegörelse och inte för de mord som ägde rum.

Vi minns offren i terrordådet mot Norrskensflamman, och oroas av att samma högerextrema krafter som låg bakom det dådet återigen växer sig starka.

Vår demokrati hotas i grunden. Den hotas genom öppet våld, som vid terrordådet på Utöya eller när asylförläggningar angrips. Den hotas också i våra parlamentariska församlingar som när Sverigedemokraterna ifrågasätter de fackliga organisationernas rätt att via sina valda företrädare ta tillvara sina medlemmars intressen.

Den 3 mars 1940 försökte högerextrema krafter tysta en tydlig vänsterröst, idag försöker samma idéströmningar på andra sätt styra medierapportering och föreningsfrihet.

Vi lät oss inte tystas då, vi låter oss inte tystas nu.

Vi minns offren i terrordådet mot Norrskensflamman genom att fortsätta att stå upp för demokratin och agera mot rasism och fascism.

Detta uttalande antogs av Vänsterpartiet Skånes distriktsårskonferens 29/2 2020.

Nyckelord

Kontakter

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Nej till förslag om säkerställd jämlik tillgång till vårdcentraler12.2.2020 15:25:58 CETPressmeddelande

Flertalet undersökningar har visat på risker med etableringsfrihet privata vårdcentraler. En av de tydligaste är att etablering främst sker i välmående områden. Det kan drabba områden i Skåne med sämre förutsättningar och högre risk för ohälsa. Vänsterpartiet la därför ett förslag om att kartlägga behoven av offentliga vårdcentraler – men får nej av Primärvårdsnämnden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum