Glöm inte ta med bra energi under dina långa färder

Dela

Det är populärt att upptäcka olika platser och naturområden genom att vandra eller bege sig ut på en färd med kanot. Det är en fördel att göra detta i grupp ifall det skulle hända något, vilket kan vara så enkelt som att kroppen reagerar på att man intagit för lite energi eller vätska.

Beroende på hur lång färd man ska bege sig på och under vilka förhållanden, så bör man tänka på att ta med bekväma skor som även är vattenavstötande. Inte heller ska man glömma bort föda och vätska som kan behövas under pauserna. Självklart finns det flera andra saker att tänka på, men dessa saker är bland det viktigaste. Ju bättre förberedd man är, desto mer energi och njutning får man till färden.

När det gäller energiintag, så är det en god idé att förbereda kroppen redan dagen innan med energirik mat. För mer uthållig, är det bra att ladda extra med kolhydrater. För lite eller dålig energi, och för lite vätskeintag, kan leda till yrsel, kramp och illamående. 

Ska man vandra försöker man ha så lätt packning som möjligt. Ju längre tid man ska vara ut på färd, desto mer packning krävs det och det är då ännu viktigare att tänka smart. När det gäller energipåfyllning så finns det alternativ som leder till lättare packning. Några exempel är frystorkad mat, mjuka konserver och energibars.

Frystorkad mat, mjuka konserver och energibars - vilket passar dig bäst?

I livsmedelsbutik och friluftsbutik kan man finna flera olika smaker och sammansättningar, och på nätet finns ännu fler. Vilken typ som passar dig bäst beror bland annat på hur mycket energitillskott du behöver under färden, men det går även att välja mellan varm och kall mat.

Fördelen med frystorkad mat är att det finns flera olika rätter att välja mellan, och de finns som frukost, lunch och middag. Tack vare flera olika leverantörer på marknaden, så är utbudet större idag. Vikten och storleken är mindre än andra liknande alternativ. Nackdelen är att den är ofta relativt dyr och en del anser att den kan vara ganska smaklös. Men lite krydda, som kan piffa till rätterna, är lätt att ta med i bagaget.

Mjuka konserver har flera likheter med frystorkad mat. De kan avnjutas varma med hjälp av värmepåsar, men de går också bra att ätas kalla. Däremot är mjuka konserver nästan dubbelt så tunga, vilket gör att denna typ inte är en god idé för de som ska bege sig på längre turer.

Energibars förväxlas ibland med proteinbars. Energibars innehåller mer kolhydrater, vilket är viktigare än protein under uthållighetsaktivitet. Deras vikt och storlek märks inte nämnvärt, men bars är mer passande som en form av mellanmål än som måltid.

Bilder

Om

HeymediaFölj Heymedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Heymedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum