Film i Väst

God jul och ett gott nytt filmår från Film i Väst

Dela

Filmåret 2017 går mot sitt slut. Dags att summera publika och konstnärliga framgångar och förstås inspelningar och postproduktioner i Västra Götaland. Slutsats: 2017 är definitivt ett av 25-årsjubilerande Film i Västs bästa år.

Konstnärligt är 2017 definitivt ett toppår. Dubbel Oscarsnominering för En man som heter Ove, Silverbjörn i Berlin för Villebråd, Juryns pris i Sundance för The Nile Hilton Incident, Europa Cinemas Label Award i Quinzaine des Réalisateurs i Cannes för A Ciambra. Tio filmer i Toronto, där Borg var öppningfilmen, är ett nytt rekord. Sex nationer som nominerat Film i Västs samproduktioner till amerikanska Oscarsjuryn. Hopptornet är shortlisted till en Oscar och Min börda är uppe i sin 22:a festivalvinst. I Called Him Morgan  har hyllats av amerikanska kritikerkåren.

Ruben Östlund och teamet bakom The Square har lyckats med konststycket att vinna Guldpalmen i Cannes, sex European Film Awards, bli nominerad till Golden Globe och en av nio filmer som kan bli slutnominerade till en Oscar. En makalös prestation och svensk filmhistoria!

Publikmässigt har både Atomic Blonde och Viceroy’s House nått en mångmiljonpublik i världen. Internationellt har Borg, The Square och The Nile Hilton Incident hävdat sig väl på biograferna. I Sverige är det fortsatt mycket trögt för svenska filmer. Glädjeämnena heter för vår del Borg, The Square och Måste gitt.

Bättre har det varit när det gäller TV-drama. Vår tid är nuAck Värmland II  och Saltön IV  är tre serier som haft riktigt höga snittsiffror.

Den västsvenska filmindustrin har gått på högvarv med arton inspelningar i regionen och ett rekordstort antal inspelningsdagar. Lägg till det ett 20-tal postproduktioner med efterbearbetningar i världsklass. Se bara den animerade apan i julens familjefilm Monky  eller animeringarna i Berlintävlande Gordon och Paddy.

När vi snart går in på vårt 26:e år blir det med fortsatt höga ambitioner. Närmast står uppgiften att se till att det införs ett produktionsincitament, vilket kan locka fler internationella produktionsbolag till Sverige. Vi har också Göteborg Film Festival, Berlin och Cannes framför oss.

Ha nu en riktigt god jul och ett gott nytt filmår!

Ami Ekström / Anthony Muir / Cattrine Fransson / Gus Kaage / Katarina Krave / Mikael Fellenius / Nina Sekund / Peter Possne / Rebecka Beckman / Susanne Lundberg / Tomas Eskilsson / Ulrika Breedh / Ulrika Grönérus

Kontakter

Bilder

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas ledande regionala filmfonder och en av Nordens största och viktigaste finansiärer av film- och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat mer än 1000 filmer och tv-drama.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Film i Väst: Oscarsbidrag från Norge, Sverige och Turkiet4.9.2018 14:43Pressmeddelande

Nu är det klart att Norge, Sverige och Turkiet valt Film i Västs samproduktioner som sina Oscarsbidrag i kateborin Best Foreign Language Film. De tre filmerna är Iram Haqs Hva vilk folk si, Ali Abbasis Gräns och Nuri Bilge Ceylans The Wild Pear Tree. - Det är fantastiskt roligt att Film i Västs samproduktioner inte bara har stora internationella festivalframgångar utan också vinner det stora erkännandet på hemmaplan. Vi är också stolta över att två av filmerna är inspelade i Västra Götaland, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst: 19 höstpremiärer på svensk bio och tv29.8.2018 14:44Nyheter

- Film i Väst är stolta över att kunna presentera nitton samproduktioner med premiär under ett och samma halvår. Fjorton av dem är inspelade i Västra Götaland och många är postproducerade här. Här finns en mix av bred publikfilm för barn och vuxna, internationella festivalfavoriter, framgångsrika tv-dramer och engagerande dokumentärer. Två filmer är gjorda av talangfyllda förstagångsregissörer. Det är denna bredd som sammantaget gör Västra Götaland till Skandinaviens främsta filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Västs samproduktion GRÄNS Sveriges Oscarsbidrag28.8.2018 11:43Pressmeddelande

I dag utsågs Film i Västs samproduktion Gräns i regi av Ali Abbasi till Sveriges Oscarsbidrag. Filmen vann tidigare i år Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes. – Film i Väst gratulerar Ali Abbasi och hela teamet bakom Gräns. Det är en stor framgång både för honom och för svensk film. Det ligger i vårt uppdrag att samproducera film som går från Västra Götaland ut över världen. Gräns vann i Cannes och är nominerad till en lång rad filmfestivaler, bland annat Toronto. Det stärker ytterligare bilden av att Västra Götaland är Skandinaviens mest framgångsrika filmregion, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst: Sex samproduktioner nominerade till European Film Awards21.8.2018 12:45Pressmeddelande

15 december delas European Film Awards ut i Sevilla. 49 europeiska långfilmer har nominerats, sex av dem är Film i Västs samproduktioner. De är alla inspelade eller postproducerade i Västra Götaland. - Vi gratulerar de nominerade filmerna till det främsta europeiska filmpriset. Det är ett gott betyg för filmer som också skördar framgångar på festivaler som Cannes, Toronto eller Karlovy Vary. Det har varit en medveten satsning från Film i Väst få att få stora svenska och internationella samproduktioner till Västra Götaland för inspelning eller postproduktion. Filmer som ska nå den stora publiken och/eller nå framgång på internationella festivaler. Det är det vi ser resultatet av här, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst tar fyra samproduktioner till Torontos filmfestival16.8.2018 10:23Pressmeddelande

6 september öppnar Nordamerikas mest betydelsefulla filmfestival, Toronto International Film Festival. Film i Väst har med fyra samproduktioner. "Återigen är Film i Väst representerat i Toronto med en bred, internationell samling filmer. Två fortsätter sina framgångar från Cannes, två får världspremiär. Och alla är inspelade eller postproducerad i Västra Götaland. Skandinaviens ledande filmregion", säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum