Region Örebro län

God tillgänglighet till testning för covid-19 i Region Örebro län

Dela

I takt med att smittspridningen av covid-19 ökar igen har många regioner haft problem att upprätthålla testkapaciteten. Men trots ett rekordhögt testbehov lyckas Region Örebro län möta efterfrågan på testning för SARS-CoV-2 genom en unik process baserad på egenprovtagning.

- Den senaste tiden har vi legat i toppen gällande mest omfattande testning i förhållande till befolkning i hela Sverige. Vecka 50 svarades över 19 000 prover ut i Örebro län, och det är viktigt att fortsätta testa sig för att vi ska hitta så många fall av covid-19 som möjligt för att kunna bryta smittkedjor i tid, säger Martin Sundqvist, överläkare, Laboratoriemedicinska kliniken.

I våras breddinfördes de så kallade lådorna i Region Örebro län efter en idé från provtagningssamordnare Maria Gunnarsson. Runt om i länet placerades lådor där invånare kan hämta och lämna provtagningskit, så länge man har en e-legitimation. Invånarna hakade snabbt på konceptet och nu hanteras cirka 95 procent av länets testning via lådorna. Ett erbjudande som både innebär effektiv testning men också effektivt nyttjande av personalresurser. Och som nu börjat dyka upp i fler regioner.

- Vi tillverkar och packar egna provtagningskit, levererar ut dem till länets vårdcentraler som fyller på och tömmer lådorna regelbundet och sedan skickar inkomna prover till labb. En del prover analyseras hos oss och andra skickar vi till ett externt labb, innan provsvar kan lämnas via 1177.se. Det är många viktiga länkar i kedjan för att allt ska fungera, säger Maria Gunnarsson, provtagningssamordnare, Region Örebro län.

Utmaningar

Det nationellt höga trycket på testning har dock medfört vissa konsekvenser även för Region Örebro län.

- Just nu har vi lite längre svarstider än våra invånare kunnat vänja sig vid tidigare, då vårt externa laboratorium överhopades med prover från flera regioner under vecka 50 vilket skapade kö och detta gav ringar på vattnet, säger Martin Sundqvist, överläkare, Laboratoriemedicinska kliniken.

Hos vårdnära service, som packar provtagningskit, liknar det tomtens verkstad. Det packas febrilt för att kunna möta efterfrågan.

- I oktober packade vi 28 000 kit och i november 40 000 kit. När halva december gått har vi redan packat 54 000 kit. Den senaste tiden har det inkommit akutbeställningar då lager snabbt tömts för ett par lådor, vilket gjort att det kortare stunder inte funnits kit i dem, men hittills har vi kunnat möta upp, säger Åsa Kallin, gruppchef vårdnära service.

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum