European Energy

Goda förhoppningar om solpark i Svedberga – trots länsstyrelsens överklagan

Dela

Länsstyrelsen Skånes beslut att överklaga mark- och miljödomstolens godkännande av solparken i Svedberga kommer att ytterligare försena tillförseln av ny billig och grön energi i ett krisdrabbat Skåne. European Energy hyser dock goda förhoppningar om ett positivt besked från den högre instansen, mark- och miljööverdomstolen (MÖD).

– Länsstyrelsens agerande är mest beklagligt för alla de elkonsumenter i Skåne som drabbas av höga elpriser och företag som inte kan etablera sig i regionen eller expandera. Den gröna omställningen och klimatkrisen kräver en snabb utbyggnad av solkraften, säger Peter Braun, projektchef för European Energy i Sverige, Norge och Finland.

Mark- och miljödomstolen i Växjö konstaterade i sitt beslut för tre veckor sedan att de skyddsåtgärder och anpassningar som European Energy har föreslagit till skydd för naturmiljön vid Solparken i Svedberga är tillräckliga. Länsstyrelsen Skåne har samma uppfattning, men väljer alltså ändå att överklaga. Nu är det upp till MÖD att avgöra om de ska ge prövningstillstånd i ärendet.

– Vi anser att att det är fullt möjligt att anlägga solparker på jordbruksmark eftersom det är tillfälliga anläggningar som inte skadar marken, tvärtom ökar biodiversiteten och möjliggör fortsatt odling. Ny, fossilfri el i Skåne bör betraktas som ett väsentligt samhällsintresse, säger Peter Braun.

Oavsett vilket beslut mark- och miljödomstolen fattar kommer det troligen att ta ytterligare minst 6–8 månader innan solparken i Svedberga kan börja byggas.

– Solparker är det snabbaste sättet att få ny kraftproduktion på plats och pressa elpriserna. Vi är helt övertygade om att den storskaliga solkraften kommer att få genomslag i Sverige, även om vi nu får vänta ytterligare några månader, säger Peter Braun.

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Peter Braun, projektchef Sverige, Norge och Finland
Peter Braun, projektchef Sverige, Norge och Finland
Ladda ned bild

Om

European Energy
European Energy
World Trade Centre Växjö, Södra Järnvägsgatan 4A
352 36 Växjö

+46 709 56 00 80https://se.europeanenergy.com

European Energy utvecklar, finansierar, bygger och driver vind- och solkraftparker samt storskaliga Power-to-X-anläggningar i hela världen. Vi levererar helhetslösningar och tar fram våra egna system, metoder och tekniska lösningar.  Sverige är en av bolagets nyckelmarknader. European Energys vision är att vara en världsledande kraft i den gröna omställningen. Läs mer om European Energy på LinkedIn eller https://se.europeanenergy.com/

Följ European Energy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från European Energy

Vindkraftsparken Skåramåla snart i produktion, nästa steg blir sol5.12.2022 08:56:06 CET | Pressmeddelande

Arbetet med att resa de åtta vindkraftverken i Skåramåla utanför Ryd i Kronobergs län är i full gång. Huvudkranen har anlänt och de kommande veckorna lyfts de sista delarna av verken på plats. När vindkraftsparken är i drift kommer den att leverera el motsvarande 25 000 villors årsförbrukning av hushållsel. Dessutom planeras för en hybridpark, det vill säga med solceller i anslutning till vindkraftsparken. Det är ett sätt att optimera både produktion och infrastruktur och ytterligare bidra i arbetet för en grön omställning.

Solparken i Kingebol ett steg närmare verklighet29.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

European Energy har nu skickat in ansökan om Samråd för Myren PV (photovoltaic) till Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Projektet ligger i anslutning till vindkraftsparken Kingebol, i Åmåls kommun och kan komma att bli Sveriges första hybridanläggning med både sol och vindkraft. När solparken är i drift kommer den att producera el motsvarande 9 000 villors årliga förbrukning av hushållsel. Ett väsentligt bidrag till den gröna omställningen.

European Energy driftsätter vindparken i Kingebol – och presenterar planer på en solpark i samma område15.11.2022 14:01:40 CET | Pressmeddelande

European Energy Sverige har nu färdigställt vindparken Kingebol i Åmåls kommun. Alla tester är klara och de sex vindkraftverken producerar ny grön el som matas ut via Vattenfalls regionnät. Full driftssättning kommer att ske under den närmaste veckan. Den årliga produktionen är på 108 GWh vilket motsvarar 20 000 villors årsförbrukning av hushållsel. Idag visades parken för media och samtidigt presenterades nya planer för området.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum