Linköpings kommun

Goda omdömen om Leanlink i rapport och enkät

Dela

Under 2015 fick Leanlink inte ett enda klagomål på sina äldreboenden. Andelen klagomål inom hemtjänsten har sjunkit rejält.

Äldreombudsmannens rapport från 2015 är glädjande läsning för den kommunala utföraren Leanlink. I rapporten redovisar Äldreombudsmannen klagomål på olika utförare inom hemtjänst och äldreboenden. Klagomålen redovisas i förhållande till hur stor andel varje utförare har.

Inom äldreboenden har Leanlink 20 procent av platserna, men inte ett enda klagomål.

Leanlink har 38,5 procent av hemtjänsttimmarna i kommunen och får 32 procent av klagomålen. Klagomålen har sjunkit betydligt jämfört med föregående år, från 41 till 32 procent.Andelen av hemtjänsttimmarna har samtidigt bara sjunkit från 39,4 till 38,5 procent. Så med i princip samma andel av hemtjänsten har klagomålen sjunkit cirka 10 procentenheter.

– Det är glädjande att se att vårt medvetna kvalitetsarbete ger resultat. Vi är också stolta över att flera nu får möjlighet att välja Leanlinks boenden i och med att vi öppnade Sandrinoparkens demensboende i januari, säger Birgitta Rydhagen (MP), ordförande i utförarstyrelsen.

I socialstyrelsens enkät som senast genomfördes våren 2015, fick Leanlinks boenden helhetsomdömet 87 av 100 – hela tio enheter högre än de privata. Boendena fick höga omdömen både för trivsel i boendemiljön, och för personalens tid att utföra sitt arbete.

Nöjdheten med personalens tid utmärker sig även för Leanlinks hemtjänst, där omdömena annars ligger ganska lika mellan Leanlink och de privata utförarna.

Det finns flera framgångsfaktorer bakom resultatet, anser Leanlinks affärsområdeschef för äldreomsorg, Camilla Scharff.

– Vi har under flera år arbetat systematiskt med kvalitetsfrågor i vår verksamhet och det är roligt att det syns både i mätningen av synpunkter och klagomål och i enkätresultat. Den främsta anledningen till vårt goda resultat är givetvis att vi har så kompetenta och engagerade medarbetare, säger hon.

Leanlink har under många år satsat mycket på kompetensutveckling för att stärka medarbetarna i deras viktiga uppdrag.

– Det är viktigt att ge personalen förutsättningar för att göra ett bra jobb. Det handlar både om kompetens och att ha en god bemanning. Det är i mötet mellan kunden och medarbetare som kvaliteteten skapas, säger Camilla Scharff.

Strävan att i högre grad laga mat laga maten på plats på vårdboendena är ytterligare en framgångsfaktor.

– I dag är det flera av våra vårdboende där kökspersonal lagar ett eller flera mål på plats. Det ger större möjlighet för dem som bor hos att påverka matsedeln, säger Camilla Scharff.

För ytterligare information kontakta utförarstyrelsens ordförande kommunalråd Birgitta Rydhagen (MP), telefon 0725-82 81 47 eller affärsområdeschef Camilla Scharff, telefon 013-26 26 46.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Bilder

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum