Norrköpings kommun

Goda resultat för Norrköpings förskola

Dela

Norrköpings förskola får godkänt av Skolinspektionen. Det visar den tillsyn av kommunens ansvarstagande för förskola som Skolinspektionen genomfört under våren. Beslutet innefattar även kommunens tillsynsansvar för fristående förskolor.

I tillsynen har Skolinspektionen tittat på om kommunen uppfyller de krav som ställs på huvudmannen. Att hålla god kvalitet och utveckling inom den pedagogiska verksamheten är utbildningskontorets främsta mål.
– Det är mycket glädjande att få ta del av Skolinspektionens beslut. Min bild är att en av framgångsfaktorerna bakom beslutet är den utvecklingsplan som är gemensam för alla kommunala förskolor. Utvecklingsplanen riktar sig till alla rektorer och medarbetare och är framtagen kollektivt. Den innehåller fem utvecklingsområden som förskolorna arbetar aktivt med hela tiden. Det har gett resultat, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör, Norrköpings kommun.
– Det här är glädjande och väldigt roliga nyheter. Att få tillsynen godkänd är ett kvitto på allt det fantastiska jobb som görs av vår kompetenta och engagerade personal, säger Kikki Liljeblad (S), utbildningsnämndens ordförande.

Norrköpings kommun har en stor andel barn inskrivna i förskolan jämfört med riket i helhet. År 2018 visade nationell statistik att antalet barn som är inskrivna i förskola inom Norrköpings kommun uppgår till 90 procent, jämfört med 85 procent i samtliga kommuner i riket. Drygt 6900 barn gick i kommunens förskola vid tidpunkten för tillsynen.

Vidare framgår att det genomsnittliga antalet inskrivna barn per avdelning var 14,4 i Norrköpings kommun och 15,4 i samtliga kommuner. I genomsnitt var antalet inskrivna barn per årsarbetare 4,9 i Norrköpings kommun och 5,1 i samtliga kommuner. Enligt kommunens egen statistik från december 2019 är det i genomsnitt 4,4 barn per årsarbetare.
– Vi har under flera år arbetat aktivt och medvetet för att skapa en hållbar organisation inom förskoleområdet och med att förstärka rektors ledarskap. Nu kommer vi fortsätta arbeta aktivt och medvetet för att höja kvaliteten och likvärdigheten i förskolan, så att varje barn får de bästa förutsättningarna till lärande och utveckling, säger Caroline Strid, verksamhetschef, Norrköpings kommun.

Kontakt:
Sofie Lindén
Titel: utbildningsdirektör
Telefon: 011-15 33 02

Kikki Liljeblad (S)
Titel: utbildningsnämndens ordförande
Telefon: 011 15 10 25

Caroline Strid
Titel: verksamhetschef, utbildningskontoret
Telefon: 011-15 77 78

______________________________________________
Avsändare: Fanny Miles, presskommunikatör
Telefon: 011-15 21 95

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum