Umeå kommun

Godkänd detaljplan för hotell vid IKSU

Dela

Byggnadsnämnden har godkänt detaljplanen för det planerade sporthotellet vid IKSU. En detaljplan för området har tidigare antagits av byggnadsnämnden men blivit upphävd i mark- och miljödomstolen då detaljplanen stred mot översiktsplanen. Att ta beslut om en detaljplan som går emot översiktsplanen kan inte byggnadsnämnden göra och därför förs planen nu vidare till kommunfullmäktige för antagande.

Möjlig utbyggnad enligt detaljplanen.  Tirsén & Aili Arkitekter.
Möjlig utbyggnad enligt detaljplanen. Tirsén & Aili Arkitekter.

I översiktsplanen står att marken kring IKSU ska användas till idrottsanläggning. Mark- och miljödomstolen ansåg inte att sporthotell inryms i det begreppet. För att ändra detaljplanen till att även tillåta hotell krävs ett antagande i kommunfullmäktige.

– Detaljplanen ser i stort sett ut som den vi antog under 2016 men nu förs den alltså vidare till kommunfullmäktige för antagande. Ett hotell i anslutning till IKSU Sport blir ytterligare ett lyft för området och IKSU. Det förbättrar möjligheterna att förlägga idrottsutbildningar, idrottsforskning, läger och träningar till universitetsområdet, säger Mikael Berglund, byggnadsnämndens ordförande.

Den nya byggnaden kan som högst bli 70 meter över nollplanet, vilket motsvarar ungefär 8–10 våningar. Detaljplanen innehåller flera bestämmelser kopplat till utformningen av den nya bebyggelsen. Bland annat ska nya hus placeras närmare gatan. Syftet med det är att ge området stadskaraktär.

– Planen styr både hus och dess entréer mot gatan, med möjlighet till restauranger i bottenplan. Det bidrar till att ge området stadskaraktär med liv och rörelse under en stor del av dygnet. Det här är ett viktigt stråk som vi vill ska vara inbjudande hela vägen till ett framtida Tomtebo strand, säger Mikael Berglund, byggnadsnämndens ordförande.

Mer information:

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se

Mattias Sehlstedt (V)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-627 53 15
mattias.sehlstedt@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Möjlig utbyggnad enligt detaljplanen.  Tirsén & Aili Arkitekter.
Möjlig utbyggnad enligt detaljplanen. Tirsén & Aili Arkitekter.
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum