Universeum

Goeldisaporna har fått en unge

Dela

En unge av arten Goeldisapa har fötts på Universeum i Göteborg. Arten är hotad och ungen viktig i det bevarandearbete som europeiska djurparker tillsammans bedriver för att rädda Goeldisapan från utrotning. Mamma är den apa som 2018 stals från Universeum.

Goeldisapa med unge.
Goeldisapa med unge.

Ungen föddes den 14 september och är nu drygt sju veckor gammal. Sedan några dagar tillbaka har den börjat lämna föräldrarnas rygg och tar sig runt själv i hägnet. Den har också börjat testa fast föda, som frukt, grönsaker och insekter.

Hotad art

Goeldisapa (Callimico goeldii) listas som sårbar på IUCN:s lista över hotade arter, vilket betyder att arten bedöms löpa hög risk att dö ut i naturen. Skogen där de lever avverkas för att marken ska användas till boskap eller bebyggelse. Det tvingar Goeldisaporna att lämna sina naturliga livsmiljöer och ta skydd i andra delar av regnskogen. Men där uppstår konkurrens med andra arter av apor i kampen om att hitta föda och plats att bo på.

Goeldisaporna på Universeum ingår i ett av EAZA:s bevarandeprojekt. Det innebär att Universeum och andra djurparker håller en stödpopulation, vilket skulle rädda arten om den helt skulle försvinna eller om den vilda populationen behöver ökas på för att undvika total utrotning.

– Vi försöker tillsammans med andra djurparker och under ledning av artens stambokhållare öka antalet individer genom avel. Att aveln planeras är en förutsättning för att vi ska kunna upprätthålla en god genetik för flera generationer Goeldisapor. Genetisk variation är grunden för naturlig selektion och god anpassningsförmåga, förklarar Daniel Roth, ansvarig zoolog på Universeum.

Honan stals från Universeum

Honan som nu fått en unge är samma apa som i augusti 2018 stals från Universeum för att sedan återfinnas på McDonalds i Västra Frölunda, Göteborg. I oktober samma år släpptes hon ut i regnskogen på vetenskapscentret igen. Hanen kom från Dublin Zoo i februari i år och släpptes ihop med honan i mars.

– Fortplantning är ett naturligt beteende för alla djur, men att para sig och ta hand om ungar kräver rätt förutsättningar. Att de fått en unge visar att de både trivs med varandra och i miljön. Vi är jätteglada, för paret och framför allt för arten. Att det föds ungar är nödvändigt för djurparkernas gemensamma bevarandearbete, säger Daniel Roth.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Goeldisapa med unge.
Goeldisapa med unge.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

031–335 64 00http://www.universeum.se

Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en av de tio mest besökta attraktionerna i Sverige med över en halv miljon besökare varje år. I våra lärmiljöer utforskar barn och vuxna världen genom naturvetenskap och teknik. Vi skapar upplevelser som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet.

Genom vårt arbete stöttar vi utbildningssystemet och stärker kompetensförsörjningen. Tillsammans med stiftare, donatorer, finansiärer och partners arbetar vi för ett livslångt lärande och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

Småkryp i megaformat – årets nya upplevelse3.4.2020 08:48:28 CESTPressmeddelande

På samma tid som människorna fördubblats har antalet insekter på jorden halverats. Alarmerande forskarrapporter visar att vårt sätt att utnyttja jordens resurser snabbt driver massor av insektsarter mot utrotning. Om inte trenden bryts kan det få allvarliga konsekvenser för djur, växter och människor. I ett upplevelsebaserat äventyr kallat Småkryp vill Universeum öka kunskapen om dessa superhjältars centrala roll, helt oumbärliga för livet på jorden.

Universeum siktar mot rymden med akademi och näringsliv13.9.2019 15:10:00 CESTPressmeddelande

Hoppa på månen, pricka Mars med en rymdfarkost och svischa förbi stjärnor och svarta hål i det digitala planetariet. Imorgon öppnar Rymdresan, Universeums helt nya utställning om människan och rymden. Redan idag offentliggör Universeum ett nytt partnerskap: GKN Aerospace ansluter till vetenskapscentrets satsning på att öka kunskaperna om rymden liksom kännedomen om rymdindustrins betydelse för en hållbar utveckling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum