Konkurrensverket

Gör det lättare att jämföra och byta djurförsäkring

Dela

Efterfrågan på djursjukvård har ökat kraftigt de senaste åren. Bättre möjligheter att jämföra djurförsäkringar kan leda till att kostnaderna för djurägare kan hållas tillbaka. Det visar en ny rapport från Konkurrensverket där det bland annat föreslås att konsumenttjänstlagen ändras så att även djur omfattas.

Djurägare i Sverige är mästare i Europa på att försäkra sina djur. Närmare fyra miljarder kronor betalade landets djurägare till försäkringsbolagen förra året. Samtidigt är det svårt att jämföra villkor mellan försäkringarna. Premier, villkor, vad som täcks av försäkringen, och olika typer av självrisker gör det mycket svårt för djurägarna att jämföra.

Husdjur betraktas allt oftare som familjemedlemmar, och betalningsviljan är stor om de blir sjuka. Svenska djurägare konsumerar allt mer djursjukvård. Det framgår av Konkurrensverkets rapport ”Bättre konkurrens om fler byter djurförsäkring – Bara hälften fick full ersättning”.

– Med större möjligheter att jämföra mellan försäkringsbolag skulle konkurrensen stärkas, och det skulle gynna djurägarna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Många djurägare upplever försäkringsskyddet som begränsat. Mindre än hälften av de som deltog i en undersökning, som Konkurrensverket gjort, svarar att de fick full ersättning efter att självrisken var betald vid det senaste besöket hos veterinären.

I rapporten föreslår Konkurrensverket att branschen eller andra intressenter bygger upp tjänster där priser och villkor på djurförsäkringar kan jämföras.

Konsumenttjänstlagen omfattar i dag inte djur, vilket bland annat gör det svårt att klaga på en felaktig behandling. Detta bör ändras, föreslår Konkurrensverket. Möjligheten att byta djurförsäkring bör också bli bättre, och det skulle i sin tur leda till ökad konkurrens.

– Dagens små möjligheter att kunna byta djurförsäkring innebär en inlåsningseffekt som inte gynnar djurägarna, framhåller Rikard Jermsten.

För ytterligare information, kontakta:
Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Leif Nordqvist, projektledare, tfn 08-700 16 92

Kontakter

Länkar

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Bilägarna styrs av biltillverkare och försäkringsbolag12.6.2019 13:53:22 CESTPressmeddelande

Bilägarnas möjlighet att själva välja verkstad minskar genom att försäkringsbolagen bestämmer vilka skadeverkstäder som får utföra reparationerna. Försäkringsbolagen styr reparationerna till auktoriserade märkesverkstäder. Detta hämmar fristående verkstäders möjligheter att konkurrera. Även biltillverkarna och deras generalagenter bestämmer allt mer över bilarna efter köpet. Det framgår av en ny rapport från Konkurrensverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum