Diakonia

Gör det någon skillnad — kvinnor i politiken?

Dela

Kvinnors politiska deltagande är grundläggande för demokratin. För fyra månader sen var det val i Zimbabwe. Nu analyserar vi vilken roll kvinnorna spelade före, under och efter valet, i ett seminarium på MR-dagarna. Deltar gör Sakhile Sifelani från Diakonias samarbetsorganisation WiPSU och Elizabeth Ncube, före detta oppositionspolitiker i Zimbabwe.

Den 15-17 november är det dags för årets upplaga av MR-dagarna och Diakonia deltar med flera seminarier. Bland annat diskuterar vi valet i Zimbabwe. Politiskt deltagande handlar om mer än att gå till valurnorna och rösta på valdagen. Det handlar också om att kunna debattera fritt, protestera, göra sin röst hörd i den dagliga politiken, kunna påverka beslut om framtiden och väljas till politiska ämbeten.

Vilken roll spelade kvinnorna?
Fyra månader efter valet i Zimbabwe granskar vi vilken roll kvinnorna fick före, under valet och efter. Hördes kvinnornas röster i debatten som föregick valet? Var det fler kvinnor på kandiderade till de olika politiska partierna än vid tidigare val? Var det fler kvinnor som gick och röstade? Och hur ser framtiden ut för demokratin i Zimbabwe? Vilken roll kommer kvinnorna att spela där?

— Inför det här valet gjorde kvinnor extraordinära insatser, och de erövrade extraordinära platser. Det var enastående. Baksidan var att de negativa rösterna om kvinnors deltagande också ökade, säger Sakhile Sifelani som gästar Diakonias seminarium.

Sakhile Sifelani arbetar för Diakonias samarbetsorganisation Women In Politics Support Unit - WIPSU, som sedan 2002 försöker stödja och öka kvinnors deltagande i politiken. Bland annat genom att hålla workshops där kvinnor kan utveckla sitt ledarskap och sitt professionella kunnande.

Deltar i seminariet gör också Elizabeth Ncube före detta oppositionspolitiker som under fem år var den enda kvinnliga oppositionspolitikern i Masvingoprovinsen. Hon vet vad det innebär att vara stridbar politiker i Zimbabwe och att gå sin egen väg.

Datum: torsdag 15 november
Tid: 10:30 - 12:00
Plats: Stockholmsmässan, Älvsjö
Medverkande: Sakhile Sifelani, Diakonias samarbetsorganisation WIPSU och Elizabeth Ncube, oppositionspolitiker Masvingoprovinsen
Moderator: Jenny Enarsson, rådgivare jämställdhet Diakonia

ProgramDiakonia på MR-dagarna

 

För mer information, vänligen kontakta:
Jenny Enarsson, rådgivare jämställdhet Diakonia
telefon 08-453 69 42, e-post jenny.enarsson@diakonia.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Diakonia
Diakonia
Gustavslundsvägen 18, Alviks torg
16714 Bromma

https://www.diakonia.se/

Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

Julklappen som glädjer fler än en20.11.2018 07:25:00 CETPressmeddelande

Äntligen är vår nya julshop här! I den kan du handla julklappar som ger glädje till fler än en. Gåvorna är tätt knutna till vårt arbete för en hållbar värld utan fattigdom och förtryck, och gör skillnad för dem som behöver dem allra mest. Vi kallar det för ”plus en effekten”. – Jag älskar själv att ge bort julklappar! Samtidigt vill jag att julklappen ska vara meningsfull. Men ibland är det hopplöst svårt att hitta något bra till mormor eller som sista-minuten-julklapp när man ska gå bort. Nu har vi lyckats kombinera så att man kan ge bort en gåva som både är personlig för den som får den samtidigt som den gör skillnad för en medmänniska i en annan del av världen, säger Magdalena E Ackeberg, marknadsföringsansvarig på Diakonia. Kritor till flyktingbarn eller cykellektioner till flickor Alla har saker i livet de brinner lite extra för. Kanske vurmar din partner för kreativitet eller frihetskänslan som väcks när en rör på sig? Då kan du skänka hen ett gåvobevis som går till kritor åt bar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum