Umeå kommun

”Gör din röst hörd” hyllar debatten under 400 år

Dela

Rätt eller fel, fult eller snyggt, höger eller vänster. I Umeå har vi alltid diskuterat, vänt och vridit på argumenten, som en viktig del i den demokratiska processen. Med anledning av att Umeå firar 400 år, hundra år av demokrati och att det är valår lyfter Umeå kommun betydelsen av samtalen, debatten och diskussionerna i kampanjen Gör din röst hörd.

– Den här kampanjen är en hyllning till samtalen, debatten och alla de diskussioner som har präglat och utvecklat demokratin och vår stad i 400 år. Nu när vi dagligen möts av bilder från en del av Europa som står i brand kan vi bara konstatera att dialogen mellan människor är viktigare än någonsin, säger Marie-Louise Rönnmark (S), ordförande i kommunfullmäktige, Umeå kommun.

Genom århundradena har diskussionerna i Umeå varit många. Var ska staden placeras, vem får egentligen bli lärare, hur ska träningstiderna fördelas och kan verkligen en lastbilshytt göras av stål? Det är lätt att mitt i striden tolka debatten som något negativt och ganska tröttsamt. För en kommun och för samhället i stort är diskussionen en viktig del av den demokratiska processen, en del som ger perspektiv och som kan leda till välgrundade beslut.

I år firar Umeå fyller 400 år, det är 101 år sedan kvinnor i Sverige fick rösträtt och det är dessutom ett valår, ett år då vi medborgare i Sverige ska välja representanter till riksdag, regioner och kommuner. De samtal, debatter och diskussioner som väntar kommer att beröra stora frågorna om mänskliga rättigheter, om vård, skola och omsorg, om Sveriges försvar, om rättsväsendet, men också om hur vi ska vårda och bygga vår stad.

I den första delen av kampanjen Gör din röst hörd, riktar vi oss till Umeåborna med tillbakablickar på några klassiska diskussioner ur Umeås historia, där en del har benämnts som tjafs.

Men kan man verkligen kalla en viktig debatt för tjafs?

– Det finns en hel skala av begrepp för att beskriva det som sker när vi bryter åsikter mot varandra. Men oavsett om det kallas för ett tillitsfullt offentligt samtal, en debatt, diskussion eller tjafs, så är det oerhört viktigt att det sker, att rösterna inte tystnar. Det är just samtalet, eller tjafset om man så vill, som för Umeå och världen framåt, säger Anna Olofsson, marknadschef, Umeå kommun.

Kampanjen inleds under vecka 11 då filmen kommer att synas olika mediekanaler. Material kommer också att synas på de stortavlor som finns i centrala Umeå och i Umeå kommuns webbplatser.

Du som journalist kan se filmen här:
Streamio - Umeå400 - Gör din röst hörd!

Mer information:
Marie-Louise Rönnmark (S)
ordförande
kommunfullmäktige
Umeå kommun
070-655 64 84
marie-louise.ronnmark@umea.se

Anna Olofsson
marknadschef
Näringsliv
Umeå kommun
070-652 06 56
anna.olofsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum