Svenskt Trä

Gör moderna möbler av limträ – tips och inspiration

Dela

Sugen på att snickra i sommar? Under de närmaste veckorna kommer branschorganisationen Svenskt Trä att dela med sig av expertråd och tips på snygga byggprojekt med limträ. Varje projekt presenteras med en film, mått och enkla beskrivningar som gör att alla hemmafixare kan bygga fint till inne- och uterum i både hem och trädgård.

Bilden får användas i samband med denna artikel. Ange vid foto: Visualisera arkitektur AB
Bilden får användas i samband med denna artikel. Ange vid foto: Visualisera arkitektur AB

Limträ är ett starkt material av hållfasthetsklassade hyvlade granlameller som är industriellt hoplimmade. Limträ är förnybart, klarar väder och vind bra, finns i många dimensioner och är lätt att bearbeta med enkla handverktyg och sladdlösa maskiner – utmärkt till sommarsäsongens byggprojekt, även om du råkar ha tummen mitt i handen.

Inspirerat av proffs. Byggt av dig
Under sommaren kommer Svenskt Trä visa hur man enkelt kan bygga snygga och funktionella produkter av limträ för hus och trädgård på byggbeskrivningar.se och Facebooksidan Byggbeskrivningar.

– Det blir något för alla som gillar att fixa och skapa på egen hand, säger Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Totalt kommer sju projekt att läggas upp på sajten. Allt från bord för middagar och växter till bänkar för balkonger och trädgårdar, men också en gunga till barnen, en pergola som ramar in uteplatsen, en loftsäng till sovrummet samt en odlingslåda med sittmöjlighet. Varje projekt presenteras med en animerad film, tydliga mått, perspektivbilder och enkla steg-för-stegbeskrivningar.

Mycket styrka med lite muskler
Limträ är ett av de starkaste konstruktionsmaterialen som finns i förhållande till sin vikt. Det passar hemmafixare som bygger själva och vill satsa på tåliga saker med en robust och modern känsla.

– En del tror att limträ bara ska användas till att bära upp och avlasta men det fungerar också bra i inomhus- och utomhusmiljöer eftersom det är formbart och ger en naturlig träkänsla som vi människor mår bra av. Det är ett material som ligger i tiden och som också är snyggt till möbler. Det går utmärkt att måla och det finns även impregnerade pelare och balkar av limträ för riktigt utsatta väderlägen eller för stora utomhusprojekt, säger Johan Fröbel.

Oavsett vilket limträprojekt du satsar på i sommar hittar du inspirationen och tipsen på www.byggbeskrivningar.se/limtra. Rätt längder och dimensioner på limträpelare och -balkar finns hos din bygghandlare – de flesta har limträ på lager. Bygghandlarna kan också hjälpa till med vägledning och handfasta råd under projektets gång. Lycka till och ha så skoj.

Läs pressmeddelandet på Svenskt Träs webbplats här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bilden får användas i samband med denna artikel. Ange vid foto: Visualisera arkitektur AB
Bilden får användas i samband med denna artikel. Ange vid foto: Visualisera arkitektur AB
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Med trä kan vi bygga och må bättre22.12.2020 09:37:50 CETPressmeddelande

Hållbart byggande är idag lika med miljöanpassat och klimatsmart. Och det stämmer så klart, men det är en lite snäv definition. För visst borde begreppet även spegla hur byggandet påverkar individens välbefinnande – hur vi mår helt enkelt? Här kan Sveriges kommuner göra en värdefull insats. Byggde kommunerna mer i limträ skulle de bidra till både minskad klimatpåverkan och ökat välmående. Det skulle vara äkta hållbarhet och göra skillnad som både syns och märks.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum