Göteborg & Co AB

Göteborg startar året som huvudstad för smart turism

Dela

Hela 2020 är Göteborg ”European Capital of Smart Tourism” och det blir en lång rad aktiviteter under året. På fredagen bjöd Göteborg & Co in besöksnäring, näringsliv, stad och akademi att delta i arbetet att göra Göteborg till en ännu smartare turistdestination.

Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co.
Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co.

- Göteborg har fått en fantastisk möjlighet att driva en hållbar utveckling av smarta turiststäder i Europa. Den ska vi förvalta väl tillsammans med våra intressenter och visa upp våra styrkeområden som destination, säger Peter Grönberg vd på Göteborg & Co.

Tävlingen ”European Capital of Smart Tourism” startades av EU-kommissionen för att belöna städer som utmärker sig för smarta, innovativa och inkluderande lösningar inom turism. Göteborg blev i höstas en av två vinnarstäder under 2020. Den som utses till huvudstad ska vara framstående inom fyra kategorier: tillgänglighet, hållbarhet, digitalisering samt kulturarv/kreativitet. I sitt tävlingsbidrag lyfte Göteborg sina styrkor i alla fyra kategorier och underströk ambitionen att dela med sig av kunskap och erfarenheter till andra destinationer.

På fredagen samlades ett 40-tal representanter för staden, akademin och näringslivet till startmöte för huvudstadsåret. Syftet är att få så många som möjligt att bidra till att göra året till en motor i utvecklingen av destinationen.

 Det är oerhört inspirerande att vi fortsätter utveckla vår fantastiska stad i en hållbar riktning tillsammans, säger Helena Wiberg på Swedavia, som var en av deltagarna på mötet.

Göteborg har av EU-kommissionen bjudits in att delta i flera sammanhang på mässor och konferenser i Europa under året. Dessutom ska en rad aktiviteter ske på hemmaplan där Göteborg är värd tillsammans med olika samarbetspartner.

– Engagemanget är stort för att göra Göteborg till en ännu bättre stad och destination. Den kraften ska vi ta vara på i det här projektet. Med nära samverkan med våra intressenter så kommer vi gå från smart till smartare under detta året, säger Peter Grönberg.

Fakta om priset:

EU-kommissionen utfärdar titeln ”European Capital of Smart Tourism” till två europeiska städer i taget. De vinnande städerna ska utmärka sig genom att arbeta med turismutveckling på ett smart, innovativt och inkluderande sätt. 2019 hade Helsingfors och Lyon titeln och 2020 är det Göteborg och Malaga som tar över rollen som smart huvudstad.

Städer inom EU med över 100 000 invånare kan delta. I EU-länder som saknar så stora städer får den största staden delta.

Genom att belöna smarta destinationer vill EU främja en turismutveckling som är innovativ, mångkulturell och inkluderande. Man vill också lyfta fram hur turism kan bidra till hållbar utveckling.

Läs mer på
https://smarttourismcapital.eu

Kontakter

Bilder

Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co.
Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co.
Ladda ned bild

Om

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Box 29
401 20 Göteborg

+46 (0)31-368 40 00http://goteborgco.se

Göteborg & Co:s mål är att få fler att upptäcka och välja Göteborg.
Bolagets uppdrag är att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination, så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.

Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism,Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Ladda ner bilder från vår mediabank.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

Allt från dansband till Symfonikerna - nu släpps årets program för Göteborgs Kulturkalas20.6.2022 11:33:58 CEST | Pressmeddelande

Nu är det här – programmet för Göteborgs Kulturkalas 2022! Flera festivaler som Ö-festen på Ringön, Tellusfestivalen och Gamlestadsgalej blir en del av Kulturkalaset, och dans på Packhuskajen är tillbaka med Lasse Stefanz och Larz Kristerz. Det blir också Timbuktu & Damn på Kungstorget, Göteborgs Symfoniker på Frölunda torg, invigning av Bergsjöns Kulturhus, Kulturpresenter över hela stan och mycket mer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum