Göteborg & Co AB

Göteborg toppar världsranking av hållbara städer

Dela

Göteborg placerar sig i topp för femte gången i rad som mest hållbara destination. På tisdagen avslöjades resultatet av Global Destination Sustainability Index 2021, där över 70 städer i världen deltar. Göteborg fick ta emot den eftertraktade ”Leadership award”.

Fredrik Lundgren från Göteborg & Co tog emot priset på ICCA-kongressen i Paris.
Fredrik Lundgren från Göteborg & Co tog emot priset på ICCA-kongressen i Paris.

- Detta är en fantastisk utmärkelse och ett stort erkännande. Göteborg har i många år framgångsrikt drivit utvecklingen av en mer hållbar mötesindustri och besöksnäring. GDSI föddes i vår stad, och att det nu är över 70 städer som anslutit sig är i helt linje med vår ambition att vara en internationell förebild inom hållbarhet, säger Peter Grönberg VD på Göteborg & Co.

Global Destination Sustainability Index (GDSI) började som ett skandinaviskt initiativ i Göteborg för ett tiotal år sedan. År 2016 gjordes den första jämförande rankingen mellan 35 internationella städer. I år var intresset att vara med större än någonsin med över 73 deltagande städer från hela världen. Göteborg har tagit förstaplatsen samtliga gånger sedan starten. 2020 gjordes ingen mätning på grund av pandemin.

- Det är ett intensivt lagarbete som ligger bakom där både staden och näringen är stort engagerade. Vi har stora utmaningar att hantera här och nu. Samverkan är vår superkraft och det är tillsammans i våra städer och internationellt som vi kan bidra till lösningar, säger Katarina Thorstensson hållbarhetsstrateg på Göteborg & Co.

GDSI är en bred mätning av hur bra städerna är på att arbeta med hållbarhet. Bedömning och poängsättning görs utifrån 69 olika kriterier som täcker in allt från återvinning, utsläpp av växthusgaser, tillgänglighet, inkludering, trygghet och säkerhet, hållbarhetscertifierade hotell och restauranger till om det finns hållbarhetsstrategier hos både offentliga och privata aktörer.

- Göteborg gör ett imponerande arbete. År efter år visar staden upp ett metodiskt och smart hållbarhetsarbete som blivit en förebild för andra destinationer. Det känns väldigt bra att få dela ut priset till Göteborg, säger Guy Bigwood initiativtagare och ansvarig för GDSI.

Göteborg har de senaste åren fått stor internationell uppmärksamhet för sitt hållbarhetsarbete. EU-kommissionen utsåg 2020 Göteborg till Europas huvudstad för smart turism och 2021 utnämnde Lonely Planet Göteborg till ”best sustainable city stay”.

Läs mer om GDSI och alla städers resultat: 2021 Results - GDS-Movement

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fredrik Lundgren från Göteborg & Co tog emot priset på ICCA-kongressen i Paris.
Fredrik Lundgren från Göteborg & Co tog emot priset på ICCA-kongressen i Paris.
Ladda ned bild
Ladda ned bild
GDS Awards delades ut på ICCA:s världskongress i Paris på tisdagen.
GDS Awards delades ut på ICCA:s världskongress i Paris på tisdagen.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Mässans gata 8
412 51 Göteborg

+46 (0)31-368 40 00http://goteborgco.se

Göteborg & Co:s uppdrag är att få fler att upptäcka och välja Göteborg. Det görs genom att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.

Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism,Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Ladda ner bilder från vår mediabank.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

Julstaden Göteborg bjuder på fyra nyheter och en årsgammal favorit – nu är julen här!18.11.2021 07:58:00 CET | Pressmeddelande

Julen närmar sig och Julstaden Göteborg bjuder i år på 100 julevenemang varav 20 julmarknader, 42 julkonserter och flera nyheter: nya skridskobanan i Kronhusparken, levande musik på nya scenen på Kungstorget, filmupplevelse i 360 grader om Göteborgs 400-åriga historia i Bältespännarparken, förra årets favorit Julsånger från vallgraven är tillbaka och det blir julkonsert på Pustervik med Augustifamiljen och gäster.

Gothenburg signs the Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism3.11.2021 09:02:39 CET | Pressmeddelande

On November 4th and in connection with the UN Climate Change Conference COP26 currently taking place in the UK, "The Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism" will be launched. Gothenburg is one of the signatories that undertakes to accelerate climate actions to reduce global tourism emissions by at least half in the coming decade and reach net zero emissions as soon as possible before 2050.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum