Göteborg & Co AB

Göteborg välkomnar ansökan för EM i fotboll för damer 2025

Dela

Under fyra års tid har de nordiska fotbollsförbunden arbetat för att gemensamt göra en stark ansökan till ett kommande stort internationellt mästerskap. Nu har Danmark, Finland, Norge och Sverige, med stöd av Färöarna och Island, lämnat in den preliminära ansökan till UEFA om att få arrangera EM för damer 2025.

Fulla läktare blir det ofta på Gamla Ullevi när damlandslaget spelar. Foto: Beatrice Törnros
Fulla läktare blir det ofta på Gamla Ullevi när damlandslaget spelar. Foto: Beatrice Törnros

I den preliminära ansökan som skickats in till UEFA är Göteborg och Stockholm de svenska spelstäderna. Om mästerskapet tilldelas den nordiska ansökan kommer Göteborgs matcher spelas på damlandslagets nationalarena Gamla Ullevi

– Vi är entusiastiska inför möjligheten att återigen få vara värdar för ett stort internationellt mästerskap i Göteborg. Ett EM i fotboll innebär inte bara en fantastisk folkfest utan skulle även bidra till att befästa och utveckla Göteborgs position som svenska damlandslagets hemmaort och bli en ledande värdstad inom damidrottsevenemang, säger Magnus Hallberg, evenemangschef på Göteborg & Co.

De nordiska förbunden har under de senaste åren undersökt vilka alternativ som finns kring arenor, värdstäder, base camps, samt andra viktiga faktorer för att få en fullständig bild över hur mästerskapet kan anordnas på bästa sätt 2025.

Det arbetet fortsätter nu fram till oktober 2022 då en slutgiltig ansökan om EM 2025 ska vara UEFA tillhanda. UEFA:s exekutiva kommitté beslutar sedan i december om vilka som tilldelas mästerskapet.

En svensk stjärna som har upplevt hur det är att spela stora mästerskap på hemmaplan är Lotta Schelin:

– 2013 fick jag uppleva att spela ett mästerskap i Sverige och för mig som växt upp i Kållered strax utanför Göteborg kändes det som min hemmaplan. Det var otroligt häftigt att vara med om detta och 5–0-segern mot Finland på Gamla Ullevi är en av mina absoluta höjdpunkter. Att få spela på en utsåld arena inför ett blågult publikhav var helt enormt. Jag är så glad över alla unga tjejer och killar som fick följa det på plats och som där och då fick skapa egna drömmar. Det vore helt underbart om vi fick vara med om det igen, säger Lotta Schelin.

Gamla Ullevi invigdes i april 2009 och blev samma år nationalarena för damlandslaget enligt avtal med Svenska Fotbollförbundet. Flera stora mästerskap har spelats på arenan som till exempel: UEFA under 21 Championships 2009, UEFA Women´s European Championships 2013, UEFA Women´s Champions League Final 2021. Publiksnittet har ökat från 1 800 till 10 000 för damlandslagets matcher.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fulla läktare blir det ofta på Gamla Ullevi när damlandslaget spelar. Foto: Beatrice Törnros
Fulla läktare blir det ofta på Gamla Ullevi när damlandslaget spelar. Foto: Beatrice Törnros
Ladda ned bild

Om

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Box 29
401 20 Göteborg

+46 (0)31-368 40 00http://goteborgco.se

Göteborg & Co:s mål är att få fler att upptäcka och välja Göteborg.
Bolagets uppdrag är att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination, så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.

Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism,Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Ladda ner bilder från vår mediabank.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum