Västtrafik

Göteborgs nya elfärja har fått sitt namn

Dela

Västtrafiks nya elfärja heter Elvy. Efter ett stort engagemang med över 1200 unika bidrag, kunde juryn slutligen enas om en vinnare.

Bilden är ett montage. Foto: Eddie Löthman
Bilden är ett montage. Foto: Eddie Löthman

Många kreativa namnförslag som speglade hållbarhet, men också en hel del göteborgshumor, kom in då Västtrafik bjöd in Göteborgarna till namntävling. Älvis, Elvira, Håkan Elström & Älvan är några få exempel av de många bidragen. Men det blir Elvy som kommer att färdas över Göta Älv framöver.

– Vi är glada över att kunna döpa båten tillsammans med våra resenärer. Vinnarnamnet återspeglar hållbarhetsaspekten samtidigt som namnet passar bra in i älv-familjen tillsammans med Älveli och Älvfrida. Elektrifiering av kollektivtrafiken är en viktig satsning för att kunna nå det högt satta mål vi har om att minska koldioxidutsläppen med 80 procent till år 2020, säger Christer Olsson, chef för färje- och spårvagnstrafiken på Västtrafik.

Välbehövlig förstärkning
Färjetrafiken över älven har varit en succé sedan starten och resandet fortsätter öka. Mellan januari och juli i år gjordes cirka 888 000 resor med älvskyttlarna på linje 286 mellan Stenpiren och Lindholmen, en ökning med 17 procent jämfört med samma period 2017.

Med den nya färjan kan Västtrafik köra tio avgångar per timme istället för åtta som idag, en välbehövlig förstärkning av linjen.

Stora miljövinster
Införandet av eldriven kollektivtrafik ligger i linje med det förslag till miljö- och klimatstrategi som Västra Götalandsregionen har tagit fram. Den nya älvskytteln minskar utsläppen av koldioxid, kväveoxider och partiklar med en tredjedel. Batterierna kan laddas med förnybar el från vindkraft och vattenkraft. 

Om tekniken slår väl ut kan det bli mer el på älven framöver. Älveli och Älvfrida är nämligen också förberedda för eldrift.

Fakta om Elvy:

  • Plats ombord för 300 passagerare och 80 cyklar
  • 33 meter lång och 9 meter bred
  • Elvy håller just nu på att byggas på varv i Finland och planeras anlända till Göteborg i vinter

För mer information:          
Västtrafiks presstjänst, 0771-41 43 99
press@vasttrafik.se

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Vi svarar på dina frågor om kollektivtrafiken i Västsverige. Mejla eller ring oss så hjälper vi dig.

0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Bilden är ett montage. Foto: Eddie Löthman
Bilden är ett montage. Foto: Eddie Löthman
Ladda ned bild
Christer Olsson, affärschef spårvagn och båt. Foto: Thomas Harrysson
Christer Olsson, affärschef spårvagn och båt. Foto: Thomas Harrysson
Ladda ned bild

Om

Varje dag reser 410 000 personer med Västtrafik. Det är för dem vi finns till. Vi vill göra det enkelt och bekvämt att resa med kollektivtrafiken och samtidigt bidra till en hållbar samhällsutveckling. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och har cirka 900 linjer som körs av företag som upphandlats i konkurrens.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

Debatt: Förarbristen måste tas på allvar18.3.2019 14:02:00 CETPressmeddelande

Idag infaller bussförarens dag, den dag på året då vi lyfter fram alla de människor som håller stora delar av vår kollektivtrafik rullande. Men samtidigt som allt fler reser tillsammans står branschen inför stora utmaningar. Fram till 2020 måste vi anställa 1 400 nya bussförare för att inte kollektivtrafiken ska stanna. Nu behövs kraftfulla åtgärder för att lösa förarbristen, skriver Lars Backström, vd på Västtrafik och Christer Pettersson, ordförande i Västra Sveriges Bussbranschförening.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum