Göteborgs stift

Göteborgs stift utlyser tävling – Skapa ett orgeläventyr

Dela

"Skapa ett orgeläventyr" är en tävling för organister och berättare som hjälps åt att skapa en musikalisk bibelberättelse för barn. Orgeläventyret ska kunna framföras t.ex. för barn i årskurs tre då en skolklass inbjuds att besöka kyrkan. Tävlingstiden sträcker sig till 15 november 2022 och vinnarna presenteras i april 2023.

Göteborgs stift utlyser en tävling i att skapa en orgeläventyr byggd på en berättelse ur Bibeln för tredjeklassare. (foto: Ulrika Melin Lasson)
Göteborgs stift utlyser en tävling i att skapa en orgeläventyr byggd på en berättelse ur Bibeln för tredjeklassare. (foto: Ulrika Melin Lasson)

Göteborgs stift vill ge barn och unga en chans att möta kyrkans berättelser, kyrkorum och orglar i en orgelupplevelse. Nu vänder sig stiftet till textförfattare och kompositörer och utmanar dem att skapa ett orgeläventyr: Vill du bidra till att ge ”varje nioåring en orgelupplevelse”?  Välkommen att delta i Göteborgs stifts tävling ”Skapa ett orgeläventyr”.

Tävlingen ”Skapa ett orgeläventyr!” är öppen för alla som vill skapa ett orgeläventyr utifrån en berättelse ur den kristna traditionen. I orgeläventyret hjälps organist och berättare åt att levandegöra berättelsen som förmedlas med både ord och toner utifrån textmanus och orgelmusik.

Musiken i orgeläventyret kan vara vald ur orgelrepertoaren eller nykomponerad. Målgruppen är barn i årskurs tre och orgeläventyret ska kunna framföras till exempel då en skolklass inbjuds att besöka kyrkan. Verket ska kunna framföras av organist tillsammans med en eller flera berättare och ska fungera på orgelinstrument av olika storlek och i olika kyrkorum. Orgeläventyret ska ta ca. 25 min och tävlingsbidragen får inte vara publicerade tidigare.

I läroplan för grundskolan LGR 11 står att: Undervisningen i de samhällsorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 1–3

  • Några högtider, symboler och berättelser inom kristendom, islam och judendom.
  • Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Tävlingen besår av två klasser och tävlingsbidragen bedöms av en jury bestående av kyrkomusiker, präster och pedagoger med erfarenhet av arbete med barn och unga och musik i Svenska kyrkans församlingar. De vinnande tävlingsbidragen kommer att publiceras för fritt användande i Svenska kyrkans församlingar. 

  • Klass A: Bidrag med nyskriven text till musik vald ur orgelrepertoar som redan finns. Förstapris 25 000 kr och andrapris 10 000 kr.
  • Klass B: Bidrag med nyskriven text till nykomponerad noterad musik. Förstapris 50 000 kr och andrapris 25 000 kr.

Prisutdelning sker vid ett framförande av de vinnande bidragen i varje tävlingsklass vid en föreställning i Göteborgs domkyrka i oktober 2023.

Läs mer om tävlingen på Göteborgs stifts webbplats:
https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift/tavling-skapa-ett-orgelaventyr

Kontakt:
Ulrika Melin Lasson, 031-771 30 11, ulrika.melin-lasson@svenskakyrkan.se 

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann, stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet.

Tel:0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Göteborgs stift utlyser en tävling i att skapa en orgeläventyr byggd på en berättelse ur Bibeln för tredjeklassare. (foto: Ulrika Melin Lasson)
Göteborgs stift utlyser en tävling i att skapa en orgeläventyr byggd på en berättelse ur Bibeln för tredjeklassare. (foto: Ulrika Melin Lasson)
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

114 kyrkor i Göteborgs stift delar på 65 miljoner för bevarandet av kulturarvet3.6.2022 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Sammanlagt 114 kyrkor i Bohuslän, Halland, Göteborg och sydvästra delen av Västergötland får dela på 65 miljoner kronor under 2023-2024. Det är den Kyrkoantikvariska ersättningen KAE till restaureringar etc av kyrkor som fördelats över projekt i Göteborgs stift. Pengarna ska gå till bevarandet av de kulturhistoriska värden i de kyrkor som Svenska kyrkan har ansvar för att vårda. Samtidigt har också beslut om Kyrkounderhållsbidrag KUB om 11 miljoner till 61 kyrkor fattats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum