Europaparlamentet

Göteborgselever deltar i ett EU-USA skolsamarbete

Dela

Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg representerar Sverige i Europaparlamentets transatlantiska skolsamarbete. På fredag, den 28 maj ska eleverna tillsammans med elever från North Carolina presentera sina slutsatser till politiker och tjänstemän i Europa och USA.

Efter tre veckors intensivt samarbete i frågor som rör jämlikhet och likvärdighet, ska eleverna vid Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg och Tuscola High School i North Carolina presentera sina slutsatser till Evin Incir, Europaparlamentariker (S), Peter Kvist, förste ambassadsekreterare vid Sveriges ambassad i Washington och Joseph Lin, chef för ekonomienheten vid USA:s ambassad i Sverige.

Utbytet är en del av Europaparlamentets transatlantiska skolsamarbete "Bridge the Pond" som för samman gymnasielever från Europa och USA för att diskutera aktuella samhällsfrågor och föreslå lösningar till beslutsfattare.

— Vårt fokus ligger på begreppet ”equality”, som på svenska kan betyda såväl likvärdighet som jämlikhet. Diskussionernas utgångspunkt är FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna. Eleverna träffas i grupper och arbetar med ämnen som ålder, genus, utbildning och demokrati, säger Magnus Myssling, ansvarig lärare vid Hvitfeldtska gymnasiet.

Hvitfeldtska gymnasiet ingår i Europaparlamentets Ambassadörsskoleprogram och fick därmed chansen att delta i projektet.

— Vi är väldigt glada att erbjuda elever på Europaparlamentets ambassadörsskolor denna unika möjlighet att samarbeta med elever i USA och diskutera viktiga samhällsfrågor med beslutsfattare, säger Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige.

Eleverna som deltar i utbytet går Jan Eliassons internationella profil och jobbar aktivt med frågor som avgörs på EU-nivå.

— Förutom att vi på ett naturligt sätt integrera EU- och Europafrågor i undervisningen i olika kurser i samhällskunskap, arrangerar eleverna i Jan Eliassons internationella profil den årliga Europadagen på skolan genom att i sin tur sprida information om EU till andra elever på skolan. Detta gör de på olika sätt – det vanligaste har varit utställningar, tipspromenader, föreläsningar, podcasts och filmer, men även genom att moderera debatter mellan inbjudna och deltagande Europaparlamentariker, säger Magnus Myssling.

Dag: Fredag 28 maj

Tid: 15.00—16.30

Bakgrund:

Europaparlamentets transatlantiska skolsamarbete "Bridge the Pond" för samman gymnasieelever från Europa och USA för att diskutera aktuella samhällsfrågor.

Europaparlamentets Ambassadörsskoleprogram sjösattes i februari 2017 för att sprida kunskap om EU och europeisk parlamentarisk demokrati bland lärare och elever på högstadie- och gymnasieskolor, runt om i Sverige. Jensen gymnasium är en av 66 skolor i Sverige, och en av 1 500 skolor i EU, som deltar i Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum