Djurens Rätt

Gotlands Djurfristad tilldelas Guldråttan 2016

Dela

Föreningen Gotlands Djurfristad tilldelas Guldråttan för arbetet med att ta emot och omplacera avlivningshotade, vanvårdade och övergivna lantbruksdjur. Guldråttan är Sveriges finaste djurrättspris och delas ut sedan 1987.

Johanna Sörensen och Samira Agharezaei tar emot Guldråttan i samband med Djurens Rätts rikskonferens.
Johanna Sörensen och Samira Agharezaei tar emot Guldråttan i samband med Djurens Rätts rikskonferens.

Guldråttan delas årligen ut av Djurens Rätt, Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation, till den eller de som har gjort en exceptionell insats för djuren. Efter årets omröstning, där Djurens Rätts omkring 40 000 medlemmar hade möjlighet att delta, stod det klart att Gotlands Djurfristad hade fått flest röster.

Guldråttan delades ut på söndagseftermiddagen i samband med Djurens Rätts rikskonferens på Münchenbryggeriet i Stockholm.

– Det betyder jättemycket för oss att vårt arbete med att rädda minst en djurindivid i månaden sedan flera år tillbaka blir uppmärksammat. Nu försöker vi finansiera en egen gård, eftersom föreningen inte har någon. Den ska bli en fristad för ännu fler djur i nöd och en oas för veganer. Förhoppningen är att denna planerade fristad och inspirationsplats ska inspirera fler att välja veganskt, säger Lena Areskog, som tillsammans med Linnéa Hedblom och Hugo af Morgenstierna var de som grundade föreningen Gotlands Djurfristad.

Nomineringen till Guldråttan 2016

"Med ett brinnande engagemang och hårt arbete har djurfristaden och dess medarbetare förmedlat budskapet om djurs rätt till sina egna liv. Gotlands Djurfristad bedriver djurrätt i praktiken och gör en stor insats för att lyfta lantbruksdjuren som de individer de är."

Bland de övriga nominerade fanns dokumentärfilmarna Ola Waagen och Frank Nervik, vegomejeriföretaget Ultuna Mejeri och bioteknikföretaget Senzagen.

De tio senaste årens vinnare av Guldråttan

2015: Oatly, för deras orädda marknadsföring som uppmuntrar Sveriges konsumenter att välja djurvänligt.
2014: Gärdets Djurklinik, för möjligheten att ge gratis vård för hemlösas djur.
2013: Way Out West, för deras initiativ till endast servera vegetarisk mat på festivalen.
2012: Pelle Strindlund, för att ha synliggjort sambanden mellan hur människoslaveriet en gång försvarades och människors förtryck av djur idag upprätthålls.
2011: Carin Götblad och djurrättspoliserna, för deras pionjärarbete med att införa djurpoliser i Stockholm.
2010: Djurrättsalliansen, för att lyckats få allmänheten medveten om grisarnas situation på de svenska gårdarna, och de systemfel som är inbyggt i uppfödning av grisar.
2009: Astrid och aporna och Goodstore, de två första helvegetariska livsmedelbutikerna i Sverige.
2008: Katarina Lingehag-Ekholm, som bidrog till att mulesing uppmärksammades i media.
2007: Nima Daryamadj, för att med träffande och ofta humoristiska krönikor ha blottlagt det ihåliga försvaret av djurutnyttjandet.
2006: Theresia Ek, för att i över hundra år visat den största hänsyn man personligen kan visa genom att inte äta djur.

Nyckelord

Bilder

Johanna Sörensen och Samira Agharezaei tar emot Guldråttan i samband med Djurens Rätts rikskonferens.
Johanna Sörensen och Samira Agharezaei tar emot Guldråttan i samband med Djurens Rätts rikskonferens.
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. Det är alla medlemmar och gåvogivare som är Djurens Rätt.

Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vi är också granskade och godkända av Givarguiden. Djurens Rätt har funnits sedan 1882.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum