Region Norrbotten

Gott om ambulansresurser i Norrbotten

Dela

Det är fler som arbetar inom ambulansverksamheten än på andra håll i Sverige. Uppdragen i Norrbotten tar något längre tid än i resten av landet på grund av stora avstånd, men samtidigt är ambulanserna lediga större del av tiden än i andra regioner.

– När vi jämför vilka ambulans- och personalresurser vi har per 1000 invånare så ligger vi väldigt högt jämfört med andra regioner. Ja, faktiskt högst och näst högst bland de vi har kunnat jämföra med, säger Kristina Nilsson, verksamhetschef för Region Norrbottens vägburna ambulanssjukvård.

Även om Norrbotten ligger högt när det gäller årsarbetande personal så vill regionen anställa fler över nästan hela länet. Övertiden ska minska och möjlighet till semester och utbildning ska öka.

– På några orter har vi personalbrist, men överlag är ambulanssjukvården en attraktiv arbetsplats.

I ett uttalande från ett av fackförbunden för medarbetare inom ambulansverksamheten, säger förbundets ordförande att det var en säkrare ambulanssjukvård 1988 än idag. Den åsikten delar inte Kristina Nilsson.

– På den tiden fungerade ambulansverksamheten mer som en transport till sjukhus. Idag utför vi avancerad vård redan i hemmet och i ambulansen, oavsett om det är en vägburen ambulans eller en ambulanshelikopter. Kompetensen i ambulansen är även helt förändrad med bland annat specialistutbildade sjuksköterskor. Även kompetensen hos ambulanssjukvårdare har förändrats till det bättre sedan 80-talet.

Norrbotten är en region som lägger mest pengar per utförd körning av patient. I en jämförelse med Halland, Blekinge, Sörmland och Västmanland lägger Norrbotten exempelvis mer än 50 procent mer pengar per utfört uppdrag med ambulans som körs på väg. En orsak till det, är de långa avstånden i Norrbotten, vilket även gör att det ibland tar längre för ambulansen att komma fram jämfört med exempelvis Västmanland som till ytan är väldigt litet.

– I våra städer och framförallt i Luleå, är belastningen betydligt större än på små orter. Där behöver vi fortsätta med åtgärder, för att ha en så bra tillgänglighet som möjligt.

Statistik över ambulansresurser i NorrbottenFör att se det här innehållet från media.readspeaker.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Kontaktperson

Namn: Kristina Nilsson
Titel: Verksamhetschef för vägburen ambulansvård
Växel: 0920-28 40 00

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum