Uppsala kommun

Gottsunda ledande del i Uppsalas utveckling

Dela

Uppsala kommun har godkänt ett planprogram för Gottsunda. Programmet innebär minst 5000 nya bostäder, nya arbetsplatser, parker och torg samt ett nytt stadsstråk med spårväg. Området står inför en omfattande utveckling där Gottsunda ska bli en stadsnod för södra Uppsala.

- Det finns otroligt stor potential i Gottsunda och det ska vi ta hand om när vi bygger ut södra staden. Gottsunda bli hjärtat i södra Uppsala och ett nav med både kollektivtrafik, handel och arbetsplatser, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Planprogrammet tar fasta på den positiva kraft som finns i Gottsunda. Genom att involvera boende, företagare och aktiva vill kommunen uppmuntra till engagemang, egenmakt, tillit och lokal demokrati. Med planprogrammet tar Uppsala ansvar för att motverka segregation och främa positiv social utveckling. Förändringarna av området skapar förutsättningar för ett starkare och mer tillgängligt stadsdelscentrum med entréer och framsidor åt flera håll. Centrum utvecklas för kontor, verksamheter, offentliga funktioner och bostäder som gör området levande alla tider på dygnet. Regionala funktioner såsom simhall, bibliotek, kulturella mötesplatser, och nya arbetsplatser inryms i nya kvarter vid Gottsunda torg och stadsstråkets hållplats, väl synliga och tillgängliga för boende och besökare. Centrumområdet ska utvecklas med fokus på stadsliv och en mångfald av verksamheter.

- Vi ska vända den negativa utvecklingen i Gottsunda. Då behövs ett tryggt, öppet och levande centrum med blandade boendeformer, grönytor och mötesplatser. Det ska Gottsunda bli, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Med en blandning av bostäder, butiker och grönområden kan tryggheten i området stärkas. Målet är att alla ska kunna vistas och känna sig trygga i Gottsunda. Det kommer att bli ny bebyggelse kring det kommande stadsstråket samt kring Hugo Alfvéns väg och Gottsunda allé. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Välkommen till pressträff för sommargatan20.5.2020 17:00:00 CESTPressmeddelande

Nu på fredag öppnas Uppsalas första sommargata! Vi påminner om pressträffen i samband med det, som vi tidigare informerat om. När: fredag 22 maj kl 10.00 Plats: Östra Ågatan vid Nybron Kommunalråd Rickard Malmström och projektledare Jakob Andersson finns på plats för att berätta mer om sommargatan och svara på frågor. Sommargatan införs maj-augusti på Östra Ågatan mellan Klostergatan och Bangårdsgatan. Den innebär att bilarnas framkomlighet begränsas till förmån för gående och vistelse, och att ytan närmast ån möbleras med planteringar och sittplatser. Sommargatan får ett tillfälligt förbud mot genomfart för motorfordon norrifrån och rekommenderad lägre hastighet 20 km/tim. Antalet bilparkeringsplatser i anslutning till sommargatan förblir oförändrade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum